Μπορούν οι Στατίνες να Επηρεάσουν την Αποτελεσματικότητα του Εμβολίου της Γρίπης;

Οι στατίνες είναι ισχυρά φάρμακα που βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης μετά από ένα επεισόδιο εμφράγματος του μυοκαρδίου και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Αποτελούν επίσης τα μοναδικά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, που περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και θανάτου στους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, οι στατίνες περιορίζουν επίσης τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό. Η παραπάνω δράση είναι αυτή που μάλλον βοηθά στην πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί ωστόσο στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση των στατινών περιορίζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.

Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ στατινών και ανοσιακής απόκρισης

Δύο έρευνες εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ των στατινών και της ανοσιακής απόκρισης που προκαλείται από το εμβόλιο της γρίπης. Για την πρώτη έρευνα, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory εξέτασαν ένα δείγμα ασθενών από μία μεγάλη βάση δεδομένων για να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης στατινών, του εμβολιασμού για τη γρίπη και της συχνότητας των επισκέψεων στον γιατρό για συμπτώματα γρίπης. Παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης και έπαιρναν στατίνες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να επισκεφθούν τον γιατρό για κάποια πάθηση του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης αλλά δεν λάμβαναν στατίνες.Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες δεν ανταποκρίθηκαν το ίδιο αποτελεσματικά στο εμβόλιο της γρίπης, όσο οι ασθενείς που δεν λάμβαναν φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Η άλλη έρευνα κατέληξε σε πιο σαφή στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι οι ασθενείς που παίρνουν στατίνες έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο της γρίπης. Στην έρευνα αυτή, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 5000 ασθενείς που είχαν λάβει μέρος σε μία κλινική δοκιμή για ένα νέο εμβόλιο γρίπης. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων για τον ιό της γρίπης ήταν χαμηλότερα στους ασθενείς που έπαιρναν στατίνες, σε σύγκριση με τους υπολοίπους ασθενείς.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι και οι δύο παραπάνω έρευνες είχαν ένα σημαντικό περιορισμό. Οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν σοβαρές συνοδές παθήσεις (όπως διαβήτη, καρδιακή νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νευρολογικές διαταραχές, νεφρική νόσο) σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τους υπολοίπους. Η μειωμένη απόκριση στο εμβόλιο της γρίπης μπορεί, επομένως, να αποδίδεται στην επιβάρυνση από τις χρόνιες αυτές παθήσεις και όχι στη θεραπεία με στατίνες. Μία άλλη παρατήρηση που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μία τυχαιοποιημένη μελέτη σε υγιείς νεαρούς ενήλικες, δεν παρατήρησε επιδράσεις από τη θεραπεία με στατίνες στην ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Α.

Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες έρευνες που έχουν εξετάσει τις επιδράσεις των στατινών στην ανοσιακή απόκριση του ανθρώπου. Οι στατίνες έχουν στο παρελθόν σχετιστεί με: μειωμένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη, μειωμένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη τα επόμενα χρόνια, ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα, μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας, καμία επίδραση στον κίνδυνο πνευμονίας και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από πνευμονία.

Μην σταματήσετε ακόμα τις στατίνες…

Με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση των στατίνών, καθώς τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα. Σίγουρα, πάντως χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μηχανισμό μέσω του οποίου οι στατίνες επηρεάζουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Αν λαμβάνετε στατίνες και έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα