Κράνμπερι: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη των Ουρολοιμώξεων;

Ο χυμός κράνμπερι μπορεί πράγματι να προστατεύσει τις γυναίκες από τις ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας μεγάλης μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Cochrane Reviews. Οι επιστήμονες της ανάλυσης εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα ερευνών για τα κράνμπερι και τα συμπληρώματα που περιέχουν τα παραπάνω φρούτα και διαπίστωσαν ότι τα τελευταία μειώνουν τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων στις γυναίκες κατά 25%, στα παιδιά κατά 50% και στις ευπαθείς ομάδες για τις ουρολοιμώξεις κατά 53%.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές διαφημίσεις είχαν υποστηρίξει ότι ο χυμός ή τα συμπληρώματα με κράνμπερι μπορεί να περιορίσουν τη συχνότητα των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες, ωστόσο η πιο πρόσφατη μελέτη της βιβλιογραφίας που εξέτασε 24 διαφορετικές μελέτες το 2012 δεν παρατήρησε κανένα όφελος από το φρούτο.

Η νέα μετα-ανάλυση προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Flinders και θέλησε να εξετάσει πιο λεπτομερώς τα διαθέσιμα δεδομένα προκειμένου να αποφανθεί αν το κράνμπερι έχει χρησιμότητα στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων ή όχι. Οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 50 διαφορετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 9000 εθελοντές.

«Το αποτέλεσμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς υπήρχαν αρκετά δεδομένα που έδειχναν ότι τα κράνμπερι προσφέρουν οφέλη. Οι ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συχνές, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους, επομένως οι παρατηρήσεις της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερη σημασία», υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

«Από τη δεκαετία του 1970 αρκετές γυναίκες υποστήριζαν ότι ο χυμός κράνμπερι έχει χρησιμότητα στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που έπιναν καθημερινά χυμό κράνμπερι και όταν σταματούσαν την προσέγγιση αυτή παρουσίαζαν εκ νέου συμπτώματα ουρολοίμωξης», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Όπως εξήγησαν, οι ουρολοιμώξεις αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να φτάσουν στους νεφρούς και να προκαλέσουν άλγος ή άλλα συμπτώματα ή ακόμα και σήψη, στα σοβαρά περιστατικά. Κατά συνέπεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προλαμβάνουμε τις ουρολοιμώξεις.

«Σήμερα είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπίσουμε μία ουρολοίμωξη. Ακόμα και μία δόση ενός αντιβιοτικού μπορεί να περιορίσει άμεσα τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και γι’ αυτούς τους ασθενείς χρειαζόμαστε καλύτερες προσεγγίσεις πρόληψης», τόνισαν οι συγγραφείς.

«Οι έρευνες που εξετάσαμε χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να εξερευνήσουν τα οφέλη από τα προϊόντα με κράνμπερι. Η πλειοψηφία των ερευνών συνέκρινε τα προϊόντα αυτά με placebo ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν ή να προλαμβάνουν τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων», πρόσθεσαν.

Τα οφέλη από τα προϊόντα αυτά έγιναν εμφανή όταν η ομάδα εξέτασε και κλινικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κράνμπερι στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων.

«Οι προηγούμενες αναλύσεις δεν είχαν επαρκή δεδομένα για να παρατηρήσουν τη χρησιμότητα του κράνμπερι στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων. Η έρευνά μας εξέτασε όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και παρατήρησε σαφή οφέλη», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Daria Andrievskaya

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα