Κοινό Κρυολόγημα: Γιατί Κάποιοι Νοσούν Συχνότερα;

Το κρυολόγημα αποτελεί μία εξαιρετικά κοινή νόσο. Ο καθένας από εμάς έχει νοσήσει από αυτή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ωστόσο σε ορισμένα άτομα το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα. Μία ομάδα επιστημόνων από το NIH των ΗΠΑ εξερεύνησε την αιτιολογία του παραπάνω φαινομένου και ανακάλυψε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που επικαλύπτουν τους αεραγωγούς είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία του οργανισμού από τους διάφορους ρινοϊούς που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα. Όταν, ωστόσο, τα κύτταρα αυτά είναι απασχολημένα να επιδιορθώνουν τις βλάβες στους ιστούς που προκαλούνται από το κάπσνιμα, τη γύρη, τα σωματίδια από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας ή άλλους αερομεταφερόμενους παράγοντες, η ικανότητά τους να προστατεύουν τον οργανισμό από τους ιούς, φθίνει σημαντικά.

Τα παραπάνω ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για νέες στρατηγικές πρόληψης του κοινού κρυολογήματος, καθώς και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού που προκαλούνται από ιούς εκτός της γρίπης. Ακόμα και μικρές πρόοδοι στον τομέα της πρόληψης των συγκεκριμένων νόσων μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία, καθώς τα κρυολογήματα ευθύνονται για αρκετές μέρες αναρρωτικών αδειών και σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, λόγω της μεγάλης τους συχνότητας.

Την τελευταία δεκαετία, αρκετά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με ρινοϊούς πολύ συχνά, ωστόσο δεν παρουσιάζουν πάντοτε συμπτώματα κρυολογήματος. Το γεγονός αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της Έλεν Φόξμαν στην Ιατρική σχολή του Yale. Αποτελεί, ουσιαστικά, ένδειξη ότι τα κύτταρα που βρίσκονται στις ρινικές οδούς, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία του οργανισμού από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Εφόσον η φυσική αυτή διαδικασία γίνει περισσότερο κατανοητή, η Φόξμαν πιστεύει ότι θα είναι δυνατό ακόμα περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις να περνούν χωρίς συμπτώματα. Προηγούμενες έρευνες της Φόξμαν και της ομάδας της είχαν δείξει ότι η ικανότητα απόκρισης των κυττάρων στις ιογενείς λοιμώξεις μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία. Η επιστήμονας θεώρησε ότι τα κύτταρα που επικαλύπτουν τις ψυχρότερες ρινικές οδούς δρουν διαφορετικά από αυτά που επικαλύπτουν τους θερμότερους αεραγωγούς στους πνεύμονες.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, η Φόξμαν και οι συνεργάτες της καλλιέργησαν επιθηλιακά κύτταρα της επιφάνειας των ρινικών οδών και των πνευμόνων από υγιείς δότες. Στη συνέχεια μόλυναν τα κύτταρα αυτά με ρινοϊούς ή τα εξέθεσαν σε μικρά μόρια που μιμούνται μία ιογενή λοίμωξη και παρατήρησαν πώς τα κύτταρα αποκρίθηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντιιική απόκριση ήταν ισχυρότερη στα ρινικά κύτταρα. Αντιθέτως, τα κύτταρα των πνευμόνων είχαν καλύτερη ανοχή στο οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από δραστικά μόρια οξυγόνου που παράγονται με την αναπνοή. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, τα κύτταρα των πνευμόνων πρέπει να προστατευτούν όχι μόνο από αυτό το οξυγόνο αλλά και από άλλες ουσίες που βρίσκονται στον αέρα, όπως ο καπνός, η γύρη και άλλες ουσίες που προκαλούν ερεθισμό.

Από την παραπάνω έρευνα φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει ιογενείς λοιμώξεις φθίνει, όταν πρέπει να προστατεύσει τον οργανισμό από άλλες ιστικές βλάβες. Το γεγονός αυτό μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί οι καπνιστές αλλά και αυτοί που πάσχουν από αλλεργίες ή άλλες χρόνιες παθήσεις, παρουσιάζουν σοβαρότερες ιογενείς λοιμώξεις σε σχε΄ση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα επιτρέπουν στα άτομα να παραμένουν ασυμπτωματικά ακόμα και μετά την έκθεση στους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Προς το παρόν, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πλένετε τα χέρια σας, να μην καπνίζετε και να αποφεύγετε όσους είναι ασθενείς.

Βιβλιογραφία: NIH Director’s Blog

Πηγή Φωτογραφίας: SashaW (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα