Khosta-2: Ανακαλύφθηκε Νέος Κορονοϊός στις Νυχτερίδες που Μπορεί να Μολύνει τον Άνθρωπο

Ένας νέος ιός που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες σε νυχτερίδες της Ρωσίας μοιάζει αρκετά με τον SARS-CoV-2 και, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Pathogens, φαίνεται ότι μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο. Η ομάδα που ανακάλυψε τον ιό υποστηρίζει ότι αν αυτός τελικά μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο δεν θα μπορεί να περιοριστεί από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

Η επιστημονική ομάδα προέρχεται από τις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι ο ιός Khosta-2, όπως ονομάζεται, φέρει μία πρωτεΐνη ακίδα η οποία μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Μάλιστα, τόσο τα μονοκλωνικά αντισώματα όσο και τα αντισώματα που αναπτύσσονται από τα εμβόλια της COVID-19 δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τον παραπάνω ιό. Τόσο ο ιός Khosta-2 όσο και ο SARS-CoV-2 ανήκουν στην ίδια υποκατηγορία κορονοϊών, τους sarbecovirus.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ιοί sarbecovirus που κυκλοφορούν στο ζωικό βασίλειο εκτός της Ασίας, όπως για παράδειγμα στη Δυτική Ρωσία όπου βρέθηκε ο ιός Khosta-2, αποτελούν επίσης δυνητική απειλή για την παγκόσμια υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όπως τόνισαν, η ανακάλυψη του ιού αυτού δείχνει ότι θα πρέπει ίσως να αναπτύξουμε εμβόλια τα οποία θα στοχεύουν γενικά τους ιούς του γένους sarbecovirus και όχι συγκεκριμένα τον ιό SARS-CoV-2.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιστημονικές ομάδες που προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια που θα είναι αποτελεσματικά όχι μόνο για το επόμενο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 που θα εμφανιστεί, αλλά για το σύνολο των ιών του γένους sarbecovirus. Δυστυχώς, τα περισσότερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν αναπτυχθεί με σκοπό να στοχεύουν συγκεκριμένα στελέχη ιών που γνωρίζουμε ότι μπορεί να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, η λίστα αυτή συνεχώς διογκώνεται, επομένως είναι απαραίτητο η ανάπτυξη νέων εμβολίων να προσαρμοστεί έτσι ώστε να στοχεύει ένα μεγαλύτερο αριθμό παθογόνων του γένους sarbecovirus», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αν και σήμερα έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες ιοί αυτής της οικογενείας, κυρίως σε νυχτερίδες της Ασίας, η πλειοψηφία των ιών αυτών δεν έχει την ικανότητα να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2 ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε νυχτερίδες της Ρωσίας τα τέλη του 2020 και αρχικά πιστεύαμε ότι δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο.

«Γενετικά, οι παραπάνω ιοί ομοιάζουν αρκετά με διάφορα παθογόνα που έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο, ωστόσο καθώς δεν ομοιάζουν αρκετά με τον SARS-CoV-2, κανένας δε πίστευε ότι μπορεί να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο. Ωστόσο, όταν αναλύσαμε περισσότερο τους ιούς αυτούς, διαπιστώσαμε ότι πράγματι είναι δυνατό να μολύνουν και ανθρώπινα κύτταρα. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αλλάξει τη θεώρησή μας σχετικά με την απειλή από τους παραπάνω ιούς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τόσο τον ιό Khosta-1 όσο και τον Khosta-2. Ο πρώτος ιός δεν μπορεί να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, ωστόσο ο δεύτερος είχε κάποια ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όπως διαπίστωσε η ομάδα.

Συγκεκριμένα, ο ιός Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδα που φέρει για να προσκολληθεί στον υποδοχέα του ACE2, με ένα μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν τα εμβόλια για την COVID-19 προστατεύουν από το νέο ιό.

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ιός Khosta-2 δεν εξουδετερώνεται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα. Ακολούθως εξέτασαν και δείγματα αίματος από ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης με το στέλεχος Όμικρον, ωστόσο ούτε αυτά τα αντισώματα ήταν αποτελεσματικά ενάντια στον Khosta-2.

Το θετικό είναι ότι ο νέος ιός δεν έχει αρκετά από τα γονίδια που συνδέονται με την εμφάνιση συμπτωμάτων στον άνθρωπο. Ωστόσο, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος ανασυνδυασμού του Khosta-2 με κάποιο άλλο παθογόνο, όπως για παράδειγμα ο SARS-CoV-2.

«Στο παρελθόν έχουμε παρατηρήσει ότι ο ιός SARS-CoV-2 μεταπήδησε στα ζώα από τον άνθρωπο, αλληλεπίδρασε με άλλους ιούς και ακολούθως μεταπήδησε ξανά στον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται στο μέλλον να μεταπηδήσει εκ νέου στο ζωικό βασίλειο και να αλληλεπιδράσει με ένα παθογόνο όπως ο Khosta-2, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει ένα πιο επικίνδυνο παθογόνο», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: HitchHike

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα