Καρδιακές Επιπλοκές της Γρίπης: Ένας Ακόμα Λόγος για να Κάνουμε το Εμβόλιο

Καθώς το Βόρειο Ημισφαίριο ετοιμάζεται για μία «διπλή» επιδημία (του COVID-19 και της γρίπης) δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο SARS-CoV-2 δεν είναι ο μόνος ιός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine επιβεβαίωσε τη σύνδεση ανάμεσα στον ιό της γρίπης και την καρδιά. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 90.000 ασθενείς που νόσησαν με γρίπη και διαπίστωσαν ότι το 12% παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά λίγο μετά τη διάγνωση της νόσου.

Εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουμε ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τη συχνότητα εμφάνισης των τελευταίων.

Η παρούσα έρευνα βοήθησε να ποσοτικοποιηθεί η συχνότητα των καρδιακών επιπλοκών, ενώ έδειξε επίσης ότι οι τελευταίες μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε ασθενείς χωρίς προϋπάρχουσες χρόνιες νόσους.

Τι Εξέτασε η Έρευνα;

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν τόσο τη συχνότητα των καρδιακών επιπλοκών στους ασθενείς με γρίπη, όσο και τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των επιπλοκών αυτών.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 89.999 ασθενείς που νόσησαν με γρίπη από το 2010 μέχρι το 2018. Όπως διαπιστώθηκε, το 11.7% των ασθενών αυτών παρουσίασε οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως οξεία καρδιακή ανεπάρκεια ή οξεία ισχαιμική καρδιαγγειακή νόσο.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδείξουν επίσης ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Αυτοί ήταν:

  • Το κάπνισμα
  • Η ηλικία
  • Η παχυσαρκία
  • Ο διαβήτης
  • Η καρδιαγγειακή νόσος
  • Η νεφρική νόσος

Αν και οι ασθενείς με έναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά συμβάματα μετά τη μόλυνση με τη γρίπη, το 5% των ασθενών δεν είχε ιστορικό υποκειμένων νόσων.

«Στη μελέτη μας δείξαμε ότι η τα οξέα καρδιαγγειακά συμβάματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελούν συχνές επιπλοκές που συνδέονται με τη νοσηλεία για γρίπη», είπε ο Dr Eric Chow, επικεφαλής της έρευνας και λοιμωξιολόγος στο University of Washington School of Medicine.

Πώς Επηρεάζεται η Καρδιά από τη Γρίπη;

Δεδομένα προηγουμένων ερευνών είχαν δείξει ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη (και ο COVID-19), μπορεί να προκαλέσουν διάχυτη, συστηματική φλεγμονώδη απόκριση.

Η φλεγμονή αυτή επιβαρύνει τον τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει μία σειρά διαφορετικών επιπλοκών, αρκετές από τις οποίες εντοπίζονται στην καρδιά. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, η φλεγμονή που προκαλεί η γρίπη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα των πλακών, αυξάνοντας τον κίνδυνο οξείας ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Η φλεγμονή αυτή θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει επίσης αρρυθμία.

Αν και η έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Washington είναι η μεγαλύτερη του είδους της που επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη γρίπη και τις επιπλοκές από την καρδιά, δεν είναι η πρώτη.

Τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τις καρδιακές επιπλοκές της γρίπης είχαν αναδειχθεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930. Τα επόμενα χρόνια, αρκετές έρευνες επιβεβαίωσαν την παραπάνω σύνδεση.

Το 2018, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού (ιδιαίτερα γρίπη) παρουσιάζει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι επιπλοκές της γρίπης είναι επίσης σοβαρότερες σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

Η Γρίπη Δεν είναι Αποκλειστικά μία Λοίμωξη του Αναπνευστικού

Ένα σημαντικό συμπέρασμα της παρούσας μελέτης είναι ότι η γρίπη δεν αποτελεί μία λοίμωξη που επηρεάζει μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις εξωπνευμονικές επιπλοκές που προκαλεί ο ιός.

Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους έδειξε ότι το 46% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, διαγνώστηκαν επίσης με σήψη ή οξεία νεφρική βλάβη.

«Η γρίπη δεν είναι ‘απλά ένα κρυολόγημα’ και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, νοσηλεία ή ακόμα και θάνατο», δήλωσε ο Chow που είχε λάβει μέρος και στην παραπάνω έρευνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα διαγνωστικά κριτήρια της γρίπης θα πρέπει να αλλάξουν.

Πώς Μπορεί να Επηρεαστεί η Καρδιά από τον COVID-19 και τη Γρίπη;

Καθώς ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, δεν γνωρίζουμε ακόμα πως μπορεί να εξελιχθεί μία «διπλή» επιδημία γρίπης και COVID-19.

Οι ασθενείς που θα νοσήσουν τόσο από γρίπη όσο και από COVID-19 το χειμώνα, ενδεχομένως θα διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

«Η ταυτόχρονη κυκλοφορία του ιού της γρίπης και του SARS-CoV-2 στην κοινότητα είναι αρκετά ανησυχητική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις», είπε ο Chow.

Οι επιδράσεις των παραπάνω δύο ιών, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ιδιαίτερα σε ασθενείς που θα νοσήσουν τόσο από γρίπη όσο και από COVID-19, οι επιπλοκές μπορεί να είναι χρόνιες.

Μην Αμελήσετε το Εμβόλιο της Γρίπης

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις για την πρόληψη των παραπάνω επιπλοκών, με πρώτη και σημαντικότερη το εμβόλιο της γρίπης.

Το εμβόλιο ελαχιστοποιεί τόσο τις πιθανότητα λοίμωξης, όσο και τη σοβαρότητα της νόσησης σε ασθενείς που τελικά θα νοσήσουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το εμβόλιο βοηθά στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης, επομένως όταν εμβολιαζόμαστε προστατεύουμε επίσης τους φίλους, την οικογένειά μας και ευπαθείς ομάδες της κοινότητας.

Καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των συνωστισμών.

Τα παραπάνω μέτρα μπορούν να προστατεύσουν τόσο από τον COVID-19, όσο και από τη γρίπη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα