Ηπατίτιδα στα Παιδιά: Δεν Ενοχοποιούνται οι Αδενοϊοί Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Μία νέα ανάλυση από το CDC των ΗΠΑ προσφέρει επιπλέον δεδομένα σχετικά με τα περιστατικά ηπατίτιδας στα παιδιά που παρατηρούνται σε διάφορες χώρες τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την ανάλυση, αν και το 45% των παιδιών έχουν θετικές εξετάσεις για διάφορους αδενοϊούς, η λοίμωξη αυτή δεν φαίνεται να ενοχοποιείται για την ηπατίτιδα.

Από τα συνολικά 296 παιδιά που διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα από την 1η Οκτωβρίου του 2021 μέχρι την 15η Ιουνίου του 2022 στις ΗΠΑ, τα 18 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ενώ τα 11 κατέληξαν.

Στις 21 Απριλίου του 2022, το CDC εξέδωσε μία ανακοίνωση με σκοπό να ενημερώσει τους παιδιάτρους για την εμφάνιση περιστατικών ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 10 ετών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Αν και ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Μεγάλη Βρετανία παρατήρησαν αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά σε σχέση με προηγούμενα δεδομένα, μία προηγούμενη ανάλυση του CDC δεν παρατήρησε αντίστοιχη αύξηση στις ΗΠΑ.

Στη νεότερη ανάλυσή του, η οποία δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report, το CDC προσφέρει επιπλέον δεδομένα σχετικά με τους ασθενείς παραθέτοντας παράλληλα άλλα πιθανά αίτια, όπως για παράδειγμα το ιστορικό COVID-19 λοίμωξης. Ο εμβολιασμός έχει ήδη αποκλειστεί ως αιτιολογικός παράγοντας για τη λοίμωξη, καθώς τα παιδιά που νοσούν από ηπατίτιδα δεν ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες που μπορεί να εμβολιαστούν.

Τα 296 περιστατικά ηπατίτιδας εμφανίστηκαν σε 42 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 2 χρόνια. Σχεδόν το 60% των ασθενών ήταν αγόρια (58.1%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών ήταν σε ισπανόφωνους (37.8%) ή καυκάσιους ασθενείς (32.4%). Συχνά συμπτώματα στα παιδιά ήταν ο έμετος, το αίσθημα κόπωσης και ο ίκτερος, ενώ το 90% των παιδιών χρειάστηκε νοσηλεία για την ηπατίτιδα.

Από τα 224 παιδιά που έκαναν εξετάσεις για αδενοϊούς, το 44.6% είχε θετικές εξετάσεις. Αρκετά παιδιά έκαναν εξετάσεις και για άλλα παθογόνα. 26 παιδιά είχαν ιστορικό COVID-19, ενώ όταν εμφανίστηκε η ηπατίτιδα είχαν περάσει κατά μέσο όρο 133 ημέρες από τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Άλλα παθογόνα που ανιχνεύθηκαν στα παιδιά με ηπατίτιδα ήταν:

  • Ρινοϊοί/εντεροϊοί (24.5%)
  • Ροταϊοί (14%)
  • Οξεία Epstein-Barr λοίμωξη (11.4%)

3 από τα παιδιά είχαν νοσήσει από COVID-19 και αδενοϊούς ταυτόχρονα. Στα 36 παιδιά που έκαναν βιοψίες ήπατος δεν ανιχνεύθηκαν σωματίδια του ιού στο ήπαρ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC τα περιστατικά ηπατίτιδας μπορεί να αποδίδονται σε αρκετά διαφορετικά αίτια και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ένας παράγοντας που ενοχοποιείται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών. Δεσμεύτηκαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν τις μελέτες και στο μέλλον θα εξερευνήσουν περισσότερο το ρόλο διαφόρων παθογόνων σε αυτούς τους ασθενείς.

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα