Η Ιλαρά Μειώνει τα Κύτταρα της Ανοσολογικής Μνήμης για Άλλες Παθήσεις

Η λοίμωξη από ιλαρά στα παιδιά μπορεί να εξαλείψει τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος για άλλες νόσους, όπως για παράδειγμα τη γρίπη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις δύο νέων ερευνών. Κατά συνέπεια, τα παιδιά που αναρρώνουν από την ιλαρά μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία σε άλλα παθογόνα από τα οποία δεν κινδύνευαν πριν από τη λοίμωξη αυτή.

Οι παρατηρήσεις των παραπάνω ερευνών δημοσιεύτηκαν στα Science και Science Immunology. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους πρώτους μήνες του 2019 σημειώθηκαν συνολικά περισσότερα περιστατικά ιλαράς σε σχέση με κάθε χρόνο από το 2006. Τα στατιστικά αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί για τον ιό μειώνεται.

Οι έρευνες ουσιαστικά αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του εμβολιασμού για την ιλαρά, είπε ο Michael Mina, ένας ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Ο ιός της ιλαράς είναι ιδιαίτερα λοιμώδης και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και η πνευμονία. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο ιός προκαλεί κάποιου είδους «αμνησία» στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τόνισε ο Duane Wesemann, ένας ανοσολόγος από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη. Όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει επιτυχώς μία λοίμωξη, παράγονται ειδικά ανοσιακά κύτταρα τα οποία «θυμούνται» το παθογόνο και βοηθούν έτσι ώστε να ξεκινήσει ταχύτερα η ανοσιακή απόκριση σε μία μελλοντική λοίμωξη με τον ίδιο ιό.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ιλαρά μπορεί να καταστρέψει την ανοσιακή αυτή μνήμη, όπως δήλωσε ο Mina.

Πρόκληση Αμνησίας

Ο Mina και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 77 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί. Τα παιδιά αυτά πήγαιναν σε 3 σχολεία της Ολλανδίας. Οι επιστήμονες έλαβαν τα δείγματα αίματος πριν και μετά την επιδημία της ιλαράς το 2013. Συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος από 33 παιδιά πριν και μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους με το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα). Οι ερευνητές έκαναν ανάλυση στα αντισώματα των παιδιών χρησιμοποιώντας ένα τεστ που εξετάζει την ποσότητα και την ισχύ των αντισωμάτων ενάντια σε χιλιάδες ιικές και βακτηριακές ουσίες.

Δύο μήνες μετά την ανάρρωση των παιδιών από την ιλαρά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν 11-73% μειωμένους πληθυσμούς αντισωμάτων ενάντια σε άλλα βακτήρια και ιούς. Αν και οι λόγοι για τη μεγάλη διαφορά στη μείωση του πληθυσμού των αντισωμάτων δεν είναι ακόμα σαφείς, το εύρημα αυτό δείχνει ότι ο ιός της ιλαράς μπορεί να επηρεάσει την ανοσιακή μνήμη για άλλες παθήσεις, όπως δήλωσε ο Mina. Τα παιδιά που είχαν κάνει το εμβόλιο MMR δεν παρουσίασαν μείωση στους πληθυσμούς των παραπάνω αντισωμάτων.

Ο Mina και η ομάδα του εξέτασαν επίσης πιθήκους (macaques) τους οποίους είχαν μολύνει με τον ιό της ιλαράς. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διακυμάνσεις στους πληθυσμούς των αντισωμάτων για άλλα παθογόνα στα πειραματόζωα αυτά για 5 μήνες. Οι πίθηκοι έχασαν σχεδόν το 40-60% των αντισωμάτων τους ενάντια σε παθογόνα που είχαν συναντήσει στο παρελθόν, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός της ιλαράς μπορεί να καταστρέψει πλασματοκύτταρα στο μυελό των οστών που παράγουν ειδικά αντιγόνα εδώ και δεκαετίες, είπε ο Mina.

Η ιλαρά μπορεί επίσης να καταστρέψει ανοσιακά κύτταρα που «θυμούνται» συγκεκριμένα βακτήρια και ιούς που είχε αντιμετωπίσει ο οργανισμός στο παρελθόν, όπως έδειξε μία άλλη ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Immunology. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από την ίδια ομάδα ανεμβολίαστων παιδιών της έρευνας του Science, παρατήρησαν ότι τα κύτταρα «μνήμης» είχαν εξαφανιστεί σε όσα παιδιά είχαν νοσήσει από ιλαρά.

Απρόσμενη Προστατευτική Δράση

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο MMR δεν προστατεύει μόνο από την ιλαρά, όπως τόνισε η Velislava Petrova, μία ανοσολόγος στο Wellcome Sanger Institute που είχε λάβει μέρος στην έρευνα του Science Immunology. Το εμβόλιο μπορεί επίσης να προστατεύσει από τις μακροπρόθεσμες βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγούν σε επανεμφάνιση ορισμένων νόσων, είπε.

Τα αντισώματα ενός ατόμου ενάντια σε συγκεκριμένα βακτήρια και ιούς μπορούν να αναπληρωθούν μέσω της επανέκθεσης σε αυτά τα παθογόνα, είπε ο Stephen Elledge, ένας γενετιστής στο Harvard Medical School της Βοστόνης και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης του Science. Ορισμένα παιδιά μπορεί, ωστόσο, να παρουσιάσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, επομένως κάθε φορά που μολύνονται με έναν ιό, διατρέχουν τον κίνδυνο αυτό.

Καθώς τα ποσοστά εμβολιασμών παρουσιάζουν μείωση σε ορισμένες χώρες εξ’αιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος αλλά και άλλων προβλημάτων υποδομών, τα ευρήματα των δύο μελετών μπορούν να βοηθήσουν τους υπευθύνους να βελτιώσουν τις πολιτικές εμβολιασμών, είπε ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Yale στο Κονέκτικατ. «Ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο», πρόσθεσε.

Οι γιατροί πρέπει να χορηγούν στους ασθενείς με ιλαρά ενισχυτικές δόσεις για τα εμβόλια που έχουν κάνει στο παρελθόν για άλλα νοσήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές με συχνές επιδημίες της νόσου, είπε ο Mina.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να εξαλειφθεί εντελώς η ιλαρά», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Nature

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα