Η Επανέκθεση στον Ιό της Ανεμευλογιάς στην Ενήλικη Ζωή Μειώνει τον Κίνδυνο Έρπητα Ζωστήρα

Οι ενήλικες που εκτίθενται στον ιό της ανεμευλογιάς από κάποιο παιδί που ζει στο σπίτι τους έχουν 30% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έρπητα ζωστήρα τα επόμενα 20 χρόνια, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η επανέκθεση στον ιό της ανεμευλογιάς στην ενήλικη ζωή (μετά τη λοίμωξη με τον ιό στην παιδική ηλικία), ενισχύει την ανοσία του οργανισμού για τη νόσο, χωρίς ωστόσο να προσφέρει πλήρη προστασία από αυτή.

Η πρωτογενής λοίμωξη με τον ιό της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα προκαλεί ανεμευλογιά συνήθως στα παιδιά. Μετά την αρχική αυτή λοίμωξη, ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου αρκετές δεκαετίες αργότερα, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Η θεωρία ότι η επανέκθεση στον ιό της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα κατά την ενήλική ζωή μπορεί να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού για τη νόσο έχει αρχίσει να συγκεντρώνει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, αρκετές χώρες έχουν αφαιρέσει το εμβόλιο της ανεμευλογιάς από το υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ωστόσο ότι η ενίσχυση από την επανέκθεση στον ιό έχει περιορισμένη διάρκεια.

Μία ομάδα ερευνητών από τη Μεγάλη Βρετανία θέλησε να εξετάσει τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα σε μία ομάδα εθελοντών μετά την έκθεσή τους σε κάποιο μέλος της οικογένειας που νοσεί από ανεμευλογιά.

Η μελέτη τους βασίστηκε σε αρχεία από τα ιατρεία και τα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας για 9.604 ενήλικες (69% γυναίκες) οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με έρπητα ζωστήρα ανάμεσα στα έτη 1997 και 2018 και ζούσαν με ένα παιδί που είχε νοσήσει από ανεμευλογιά μέσα στα προηγούμενα 15 χρόνια.

Η μέση ηλικία διάγνωσης του έρπητα ζωστήρα ήταν τα 41 χρόνια, ενώ η μέση ηλικία επανέκθεσης στον ιό της ανεμευλογιάς ήταν τα 38 χρόνια.

Μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το ημερολογιακό έτος και την εποχή, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ισχυρά δεδομένα που έδειχναν ότι 2 χρόνια μετά την επανέκθεση στον ιό της ανεμευλογιάς από το παιδί τους, οι εθελοντές είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έρπητα ζωστήρα σε σχέση με μία ομάδα εθελοντών που δεν είχε εκτεθεί στον ιό.

Τα επόμενα 10-20 χρόνια μετά την επανέκθεση, η προστατευτική δράση περιορίστηκε ελαφρώς, ωστόσο οι ενήλικες αυτοί είχαν σχεδόν 27% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έρπητα ζωστήρα. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η επανέκθεση στον ιό είχε μεγαλύτερη προστατευτική ισχύ στους άνδρες εθελοντές παρά στις γυναίκες.

Καθώς η παρούσα μελέτη ήταν μία έρευνα παρατήρησης, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι αρκετά περιστατικά ανεμευλογιάς πιθανώς δεν έχουν καταγραφεί γιατί η νόσος δεν απαιτεί πάντοτε επίσκεψη στον γιατρό. Ωστόσο, χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού και έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, γεγονός που ισχυροποιεί τα αποτελέσματά τους.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να συστήσουμε αλλαγή στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι η επανέκθεση στην ανεμευλογιά μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τον έρπητα ζωστήρα», κατέληξαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα