Γρίπη των Πτηνών: Οι Φαρμακευτικές Εταιρείες Ετοιμάζουν Εμβόλια “για παν Ενδεχόμενο”

Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών, αν κάποιο στέλεχος του ιού μεταπηδήσει από τα ζώα αυτά στον άνθρωπο.

Μία επιδημία του ιού Η5Ν1 (κλάδος 2.3.4.4b) που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή έχει εξαλείψει ήδη ένα τεράστιο αριθμό πτηνών. Αν και το στέλεχος αυτό έχει μολύνει επίσης ορισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του παθογόνου σε πληθυσμούς ανθρώπων.

Εκπρόσωποι των εταιρειών GSK, Moderna και CSL Seqirus υποστήριξαν προσφάτως ότι εξετάζουν ήδη εμβόλια για τη γρίπη τα οποία έχουν βασιστεί στο συγκεκριμένο στέλεχος, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μίας πανδημίας στον άνθρωπο.

Άλλες εταιρείες, όπως η Sanofi, έχουν δηλώσει ότι «είναι έτοιμες» να ξεκινήσουν την παραγωγή εμβολίων για το στέλεχος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τελευταία υπάρχουν επίσης πιέσεις προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τα πουλερικά, ο πληθυσμός των οποίων είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του ανθρώπου.

Το ανησυχητικό αυτή τη στιγμή είναι ότι οι δόσεις που θα παρασκευαστούν για τους ανθρώπους έχουν ήδη δεσμευτεί από τις ανεπτυγμένες χώρες. Αν και η αρχική σύσταση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) ήταν να χορηγηθούν αρχικά δόσεις στις ευπαθείς ομάδες παγκοσμίως, τα εμβόλια της COVID-19 χορηγήθηκαν σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών πριν ξεκινήσουν συζητήσεις για το διαμοιρασμό δόσεων σε άλλες χώρες.

«Στο ενδεχόμενο μίας πανδημίας γρίπης δεν αποκλείεται να δούμε περισσότερο εγωιστικές συμπεριφορές σε σχέση με αυτές που παρατηρήθηκαν στην πανδημίας της COVID-19», υποστήριξαν επιστήμονες από το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) που χρηματοδοτεί την έρευνα εμβολίων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να διαθέτουν το 10% των εμβολίων τους για τη γρίπη στον WHO, ο οποίος με τη σειρά του θα δίνει τις δόσεις αυτές σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο οργανισμός καταβάλλει προσπάθειες για να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στο 20%.

Νέες Προσεγγίσεις

Σε μία πανδημία, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τις δομές τους για να παρασκευάσουν τα νέα εμβόλια, αντί για αυτά της εποχικής γρίπης. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό να παρασκευαστούν εκατομμύρια δόσεις σε μικρό διάστημα.

Αρκετά από τα εμβόλια που χορηγούνται σε πανδημίες έχουν προ-εγκριθεί από τους ρυθμιστικούς φορείς με βάση τα δεδομένα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και προκαλούν ανοσιακή απόκριση, με τον ίδιο περίπου μηχανισμό που γίνεται η έγκριση του εμβολίου της εποχικής γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν νέες κλινικές δοκιμές και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των λοιμώξεων θα εκτιμηθεί με την κυκλοφορία τους στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον WHO, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20 εγκεκριμένα εμβόλια για το στέλεχος Η5 της γρίπης. Οι αντιιικές θεραπείες για τον ιό θα βοηθήσουν επίσης έτσι ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των συστημάτων υγείας στο ενδεχόμενο μίας πανδημίας.

Η ανάπτυξη ενός πιο ειδικού εμβολίου πιθανώς θα χρειαστεί αρκετούς μήνες, όπως υποστήριξαν οι φαρμακευτικές εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Η πανδημία της COVID-19 μάς έδειξε ότι ορισμένα είδη εμβολίων, όπως για παράδειγμα τα mRNA, είναι ευκολότερο να προσαρμοστούν σε νεότερα παθογόνα, καθώς χρησιμοποιούν απευθείας τη γενετική πληροφορία από τα τελευταία. Η πρόκληση είναι να παρασκευαστούν σε μεγάλες ποσότητες.

Η Moderna είχε ξεκινήσει αρχικά να αναπτύσσει εμβόλια mRNA για τη γρίπη και ακολούθως άλλαξε την κατεύθυνσή της εξ’ αιτίας της πανδημίας του SARS-CoV-2. Η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη το σχεδιασμό μίας κλινικής δοκιμής εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα