Ευλογιά των Πιθήκων: Τι Έδειξε Νέα Έρευνα που Εξέτασε τα Φάρμακα για τη Νόσο

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων προσφέρει μία μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Εξετάζοντας 7 περιστατικά της νόσου από το 2018 μέχρι το 2021, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι μόλις ένα αντιιικό φάρμακο ήταν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Οι τρεις από τους ασθενείς έλαβαν brinvidofovir κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ωστόσο αργότερα οι γιατροί αναγκάστηκαν να διακόψουν τη χορήγηση του φαρμάκου, καθώς παρουσιάστηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Αντιθέτως, ένας ασθενής που έλαβε tecovirimat δεν παρουσίασε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια, νοσηλεύτηκε για μικρότερη διάρκεια, ενώ και ο χρόνος που μπορούσε να μεταδώσει τον ιό περιορίστηκε σημαντικά.

Εξετάζοντας τα 7 περιστατικά συνολικά, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι το DNA του ιού ήταν δυνατό να ανιχνευθεί στο ανώτερο αναπνευστικό τους σύστημα, ακόμα και όταν οι δερματικές βλάβες που προκαλεί η νόσος είχαν υποχωρήσει τελείως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases.

«Σε προηγούμενες επιδημίες της ευλογιάς των πιθήκων, οι ασθενείς σταματούσαν να είναι μολυσματικοί όταν υποχωρούσαν οι δερματικές βλάβες. Στα 7 περιστατικά που εξετάσαμε, οι ασθενείς ήταν μολυσματικοί ακόμα και 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό. Η παρατήρηση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνηθεί περαιτέρω από μελλοντικές μελέτες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι η μελέτη τους προσφέρει τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

3 από τα περιστατικά που εξετάστηκαν αφορούν ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στη Μεγάλη Βρετανία. Ένας ακόμα ασθενής μολύνθηκε στο νοσοκομείο, ενώ ένας άλλος αποτελεί το πρώτο περιστατικό μετάδοσης της νόσου στο περιβάλλον του σπιτιού εκτός Αφρικής.

Οι 7 ασθενείς νόσησαν από ευλογιά των πιθήκων στο διάστημα από τις 15 Αυγούστου του 2018 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2021. Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε με εξέταση PCR.

Οι 4 από τους 7 ασθενείς ήταν γυναίκες (μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι 2 ετών).

Οι 4 ασθενείς που νόσησαν κατά τα έτη 2018-2019 παρουσίασαν πυρετό ή άλλα συμπτώματα πριν την εμφάνιση των δερματικών βλαβών, κάτι που δεν συνέβη στους 3 ασθενείς που νόσησαν το 2021. Όλοι οι ασθενείς εκδήλωσαν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί η λοίμωξη, ενώ είχαν και ανιχνεύσιμα σωματίδια του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα. 6 ασθενείς είχαν ανιχνεύσιμα σωματίδια του ιού στο αίμα και 4 στα ούρα.

Η διάρκεια της νοσηλείας ήταν από 10 έως 39 ημέρες και όλοι οι ασθενείς ανάρρωσαν πλήρως από τη νόσο.

Οι 3 πρώτοι ασθενείς έλαβαν brincidofovir περίπου 1 εβδομάδα μετά την εμφάνιση του εξανθήματος και όλοι παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα της αλανινικής τρανσαμινάσης με αποτέλεσμα να διακοπεί η χορήγηση του φαρμάκου.

Διαφορετική ήταν η πορεία μίας ασθενούς που νοσηλεύτηκε το 2021 και έλαβε tecovirimat για 2 εβδομάδες. Εντός 48 ωρών από τη χορήγηση του φαρμάκου, η ασθενής είχε αρνητική PCR για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στο αίμα, ενώ εντός 24 ωρών σταμάτησαν να εμφανίζονται νέα δερματικά εξανθήματα. Μετά από 1 εβδομάδα η ασθενής πήρε εξιτήριο και ολοκλήρωσε τη λήψη του φαρμάκου από το σπίτι της.

Οι υπόλοιποι 3 ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη δεν έλαβαν καμία αντιιική θεραπεία.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ένας από τους περιορισμούς της μελέτης ήταν το μικρό της μέγεθος, ωστόσο τα δεδομένα που προσφέρει είναι πολύτιμα για τους γιατρούς.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα