Ευλογιά των Πιθήκων: Σπάνια τα Περιστατικά σε Γυναίκες, Παιδιά και Ηλικιωμένους

Τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων είναι εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά κάτω των 15 ετών, στις γυναίκες, καθώς και στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών εντοπίζεται στους άνδρες ηλικίας 26-40 ετών.

Η ηλικιακή κατανομή των περιστατικών είναι παρόμοια με αυτή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, σύμφωνα με δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η νόσος είναι συχνότερη στα άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας, ενώ τα περιστατικά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους είναι εξαιρετικά σπάνια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι μόλις το 1.5% του συνόλου των περιστατικών είναι γυναίκες.

«Τα παραπάνω δεδομένα είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά για τους γονείς που ανησυχούν αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των παιδιών τους με την επιστροφή στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σχεδόν αποκλειστικά στους ομοφυλόφιλους άνδρες», αναφέρουν επιστήμονες του CDC.

Αν και ο απόλυτος αριθμός των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζει να αυξάνεται, τα ποσοστά θετικότητας έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανώς λόγω της αύξησης των διαγνωστικών τεστ. Κάτι αντίστοιχο είχε παρατηρηθεί και στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, όταν κάναμε εξετάσεις μόνο σε συμπτωματικά άτομα. Αργότερα, όταν άρχισαν να γίνονται εξετάσεις και σε άτομα χωρίς συμπτώματα, το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε.

Αυτή τη στιγμή στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων έχουν αρχίσει να μειώνονται, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ακόμα σαφής τάση αύξησης.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι το εξάνθημα (98.6%), το αίσθημα κακουχίας (72.7%), ο πυρετός (72.1%) και το ρίγος (68.9%). Το 43.9% παρουσιάζει επίσης άλγος στον περιοχή του πρωκτού ή αιμορραγία (25%).

Το CDC των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου TPOXX (tecovirimat), το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων. Συνολικά 288 έλαβαν το φάρμακο στις ΗΠΑ. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 37 χρόνια, ενώ το 98.9% ήταν άνδρες. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 400 ακόμα αιτήσεις για τη λήψη του φαρμάκου.

Το CDC δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα δεδομένα σχετικά με τους εμβολιασμούς για την ευλογιά των πιθήκων. Η πληροφορία αυτή, όταν δημοσιευτεί, θα βοηθήσει έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στα συγκεκριμένα εμβόλια.

Φωτογραφία: Mikhail Nilov

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα