Ευλογιά των Πιθήκων: Ποιες ήταν οι Συχνότερες Πηγές Μετάδοσης σε Μαδρίτη και Βερολίνο;

Από τις αρχές Μαΐου έχει ξεκινήσει μία επιδημία ευλογιάς των πιθήκων η οποία εντοπίζεται κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες. Οι δύο χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα περιστατικά του ιού είναι η Γερμανία και η Ισπανία.

Δύο νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Eurosurveillance περιγράφουν την επιδημιολογία και τις πηγές μετάδοσης της νόσου στη Μαδρίτη και το Βερολίνο, προσφέροντας έτσι σημαντικά δεδομένα σχετικά με την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Από Μεγάλες Συναθροίσεις Προέρχονται τα Περισσότερα Περιστατικά στη Μαδρίτη

Η πρώτη από τις δύο έρευνες στο Eurosurveillance εξέτασε δεδομένα για 508 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης. Η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών ήταν ομοφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη με έναν ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους σε διάστημα 21 ημερών πριν την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος της νόσου.

Στην αρχή της επιδημίας στη Μαδρίτη αρκετοί ασθενείς είχαν επισκεφθεί την ίδια σάουνα, η οποία αργότερα έκλεισε ως μέτρο πρόληψης της περεταίρω εξάπλωσης του παθογόνου.

Το Maspalomas Gay Pride στα Gran Canaria θεωρήθηκε επίσης εστία μετάδοσης για αρκετά από τα περιστατικά που ανιχνεύθηκαν στη Μαδρίτη, τις Κανάριες νήσους, καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που επισκέφθηκαν αυτό το event.

Επιπλέον, η αναζήτηση συντρόφων σε εφαρμογές γνωριμιών και η συμμετοχή σε πάρτι ήταν επίσης δύο παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της μελέτης, τα περιστατικά θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως λόγω του τρόπου που μεταδίδεται ο ιός και της αδυναμίας μας να ιχνηλατήσουμε πλήρως τα περιστατικά.

Εισαγόμενα τα Περισσότερα Περιστατικά στη Γερμανία

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε τη μετάδοση του ιού της ευλογιάς στη Γερμανία. Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με περίπου 521 επιβεβαιωμένα περιστατικά του ιού. Όπως διαπίστωσε η ομάδα, στην αρχή της επιδημίας, το 50% περίπου των περιστατικών είχαν πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Ωστόσο, μετά τις 23 Μαΐου του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό της μετάδοσης γινόταν σε τοπικό επίπεδο στην κοινότητα, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού να εντοπίζεται στην περιοχή του Βερολίνου.

Στην πόλη αυτή έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή 353 περιστατικά, εκ των οποίων το 73% είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες. Η πλειοψηφία των ασθενών δεν έχει ιστορικό ταξιδίου στο εξωτερικό, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς μολύνθηκαν κατά τις επισκέψεις τους σε μπαρ, κλαμπ και ιδιωτικά πάρτι στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Για αυτούς που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ένα μεγάλο ποσοστό είχε επισκεφθεί το Maspalomas Gay Pride στα Gran Canaria.

Η Ευλογιά των Πιθήκων Μεταδίδεται Κυρίως σε Ομοφυλόφιλους Άνδρες

Και οι δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Eurosurveillance κατέληξαν ότι τα περισσότερα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης από τη Γερμανία, το Βερολίνο είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο -ίσως- πληθυσμό ομοφυλοφίλων στη Γερμανία και αποτελεί διεθνές κέντρο για την LGBT κοινότητα.

Στη Μαδρίτη, η μετάδοση του ιού συνδέθηκε επίσης έντονα με τη σεξουαλική δραστηριότητα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την εντόπιση των εξανθημάτων (η πλειοψηφία ήταν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή την περιπρωκτική περιοχή). Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, δείχνει ότι ο ιός μεταδόθηκε μέσω της στενής επαφής με φορείς της νόσου.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών τους, οι επιστήμονες και των δύο ερευνών υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο να λάβουμε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, αποφεύγοντας παράλληλα το στιγματισμό ομάδων, όπως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Φωτογραφία: Shvets Anna

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα