Ευλογιά των Πιθήκων: Νέα Συμπτώματα στην Παρούσα Επιδημία της Νόσου

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό BMJ εξερεύνησε τις διαφορές της παρούσας επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων από τις προηγούμενες επιδημίες του ιού αναφορικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς. Οι συγγραφείς εξέτασαν τα συμπτώματα σε 197 ασθενείς από το Λονδίνο που προσήλθαν με ευλογιά των πιθήκων στα επείγοντα το διάστημα Μάιος-Ιούλιος 2022.

Ορισμένα από τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι παραπάνω ασθενείς, όπως το οίδημα στο πέος και το άλγος στην περιοχή του πρωκτού, δεν είχαν εμφανιστεί σε προηγούμενες επιδημίες της νόσου. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, οι γιατροί θα πρέπει να βάζουν την ευλογιά των πιθήκων στη διαφορική διάγνωση των ασθενών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.

Σύμφωνα με δεδομένα από το υπουργείο υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, τα συνολικά περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα ήταν 2.137 μέχρι τις 18 Ιουλίου του 2022. Από αυτά, τα 2.050 ήταν στην Αγγλία, εκ των οποίων το 73% ανιχνεύθηκαν στο Λονδίνο.

Και τα 197 περιστατικά που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν άνδρες (μέση ηλικία 38), εκ των οποίων οι 196 ήταν ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Όλοι οι ασθενείς προσήλθαν στα επείγοντα με δερματικές βλάβες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή την περιπρωκτική περιοχή.

Οι περισσότεροι ασθενείς (86%) ανέφεραν και συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετό (62%), διογκωμένους λεμφαδένες (58%) ή μυαλγίες (32%).

Μία σημαντική διαφορά της παρούσας επιδημίας σε σχέση με προηγούμενες ήταν ότι το 38% των ασθενών παρουσίασαν συστηματικά συμπτώματα μετά την εμφάνιση των δερματικών βλαβών, ενώ το 14% παρουσίασε μόνο δερματικά συμπτώματα.

Συνολικά 71 ασθενείς ανέφεραν άλγος στην περιπρωκτική χώρα, 33 παρουσίασαν πονόλαιμο, 31 παρουσίασαν οίδημα στο πέος, 27 είχαν στοματικές αλλοιώσεις, ενώ 9 ανέφεραν διόγκωση των αμυγδαλών.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι οι διόγκωση των αμυγδαλών αποτελεί νέο σύμπτωμα καθώς σε προηγούμενες επιδημίες κανένας ασθενής δεν είχε παρουσιάσει αυτό το σύμπτωμα.

Πάνω από το 1/3 των εθελοντών (36%) είχαν επίσης HIV λοίμωξη, ενώ το 32% είχε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Συνολικά 20 ασθενείς (10%) χρειάστηκαν νοσηλεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους, ωστόσο κανένας ασθενής δεν κατέληξε ούτε χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Μόλις ένας ασθενής είχε ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ενδημικός, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ιός εξαπλώνεται ήδη εντός της Μεγάλης Βρετανίας. Ακόμη, το 25% είχε έρθει σε επαφή με ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει και ασυμπτωματική μετάδοση του ιού.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι τα δεδομένα αφορούν μόνο τη Μεγάλη Βρετανία και περισσότερο την περιοχή του Λονδίνου.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, καθώς αυτή τη στιγμή τα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα