Ευλογιά των Πιθήκων: Εξαιρετικά Απίθανο να Εξελιχθεί σε Πανδημία Σύμφωνα με τον WHO

Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων που εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες εκτός της Αφρικής, είναι απίθανο να εξελιχθεί σε πανδημία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) τη Δευτέρα. Επιπλέον, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες του οργανισμού, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο δεν είναι δυνατό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς φορείς, γεγονός που διευκολύνει τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Αυτή τη στιγμή έχουν ανιχνευθεί συνολικά περισσότερα από 300 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής με κάποιο φορέα του ιού. Τα συμπτώματα που προκαλεί ομοιάζουν αυτά της γρίπης, ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και δερματικές αλλοιώσεις.

Οι επιστήμονες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν η επιδημία αυτή αποτελεί «δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία του παγκοσμίου πληθυσμού». Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε δοθεί στο παρελθόν σε παθογόνα όπως ο SARS-CoV-2 και ο ιός Ebola, διευκολύνοντας έτσι τη χρηματοδότηση όσο και την έρευνα για τις λοιμώξεις που προκαλούν.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και συγκεκριμένα αν υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε πανδημία, η επικεφαλής του προγράμματος του WHO για τη συγκεκριμένη νόσο υποστήριξε ότι «δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο».

Ακολούθως υποστήριξε ότι «με βάση τις παρούσας εκτιμήσεις δεν υπάρχει ανησυχία για την εμφάνιση μίας νέας πανδημίας από αυτό το παθογόνο».

Οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων μετά την εμφάνιση των εξανθημάτων της νόσου και μέχρι την ολοκληρωτική ίαση των τελευταίων, εξήγησαν οι επιστήμονες του WHO. Αυτή τη στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι σαφές ακόμα αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς φορείς.

«Είναι ακόμα άγνωστο αν υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση του ιού σε αυτή την επιδημία, ωστόσο στο παρελθόν είχαμε παρατηρήσει ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι έρευνές μας συνεχίζονται και σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα», ανέφερε η επιστήμονας.

Το στέλεχος που ενοχοποιείται για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ακόμα κάποιος θάνατος από αυτό το παθογόνο.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν ανιχνευθεί στην Ευρώπη και δεν συνδέονται με ταξίδι στην Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες εξετάζουν αυτή τη στιγμή σε ποιους παράγοντες αποδίδεται η εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, ενώ αρκετά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κάποιου βαθμού μετάδοση στην κοινότητα.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει τη χορήγηση εμβολίων σε στενές επαφές των περιστατικών της νόσου.

Φωτογραφία: Asad Photo Maldives

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα