Ευλογιά των Πιθήκων: Δεν Μεταδίδεται από τις Επιφάνειες Σύμφωνα με Νέα Δεδομένα

Στην παρούσα επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που εξελίσσεται σε χώρες εκτός Αφρικής, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η μετάδοση γίνεται αποκλειστικά μέσω της στενής επαφής με συμπτωματικούς ασθενείς. Όλα τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από επιφάνειες τις οποίες έχουν ακουμπήσει φορείς του ιού.

Δείγματα από Δωμάτια Ασθενών

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Eurosurveillance εξέτασε επιφάνειες από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με ευλογιά των πιθήκων στη Γερμανία. Στο διάδρομο της πτέρυγας που νοσηλεύτηκαν οι ασθενείς οι γιατροί και οι νοσηλευτές άφηναν διάφορα ιατρικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τον προστατευτικό τους εξοπλισμό.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης έλαβαν δείγματα από διάφορες επιφάνειες τόσο εντός όσο και εκτός του δωματίου των ασθενών και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του ιού σε αυτές έφταναν μέχρι και τα 10­5 σωματίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, όλες οι επιφάνειες που είχαν αγγίξει οι ασθενείς είχαν σχετικά υψηλές ποσότητες του ιού, με τα υψηλότερα επίπεδα να ανιχνεύονται στην τουαλέτα. Ορισμένα αντικείμενα, όπως οι πετσέτες και το μαξιλάρι είχαν επίσης υψηλά επίπεδα σωματιδίων του ιού.

Μη Μολυσματικά Σωματίδια

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποια είναι η ποσότητα του ιού που απαιτείται σε μία επιφάνεια προκειμένου να μπορεί να γίνει μόλυνση ενός ατόμου. Ωστόσο, από δεδομένα για άλλες λοιμώξεις με παρόμοια παθογόνα, γνωρίζουμε ότι η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που ανιχνεύθηκε στα δείγματα της παρούσας έρευνας.

«Παρά τις φαινομενικά μεγάλες ποσότητες του ιού που ανιχνεύσαμε στη μελέτη μας (μέχρι και 105 σωματίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό), από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από τις επιφάνειες», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Η ανίχνευση του ιού σε μία επιφάνεια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω αυτής της οδού».

«Οι προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να προσαρμοστούν με βάση το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο μέσω της άμεσης και στενής επαφής με ασθενείς. Ο καθαρισμός των επιφανειών και το πλύσιμο των χεριών είναι μεν χρήσιμα μέτρα, όχι όμως όσο σε άλλες λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα η COVID-19», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Matilda Wormwood

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα