Επιδημία Ευλογιάς των Πιθήκων στην Κίνα: Εξίσου Αυστηρά Μέτρα με την COVID-19 Θα Εφαρμόσουν οι Αρχές

Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα θα αντιμετωπιστεί ακριβώς όπως αντιμετωπίστηκε και η COVID-19 στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου υγείας της Κίνας. Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργεί ανέφερε ότι έχουν ανιχνευθεί ήδη περίπου 500 περιστατικά του ιού και επομένως από τις 20 Σεπτεμβρίου αρχίζει η εφαρμογή αυστηρών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του παθογόνου.

Συγκεκριμένα, για την ευλογιά των πιθήκων θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα κατηγορίας Β, όπως αναφέρει το National Health Commission της Κίνας στην ανακοίνωσή του.

Τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται για τα παθογόνα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουν περιορισμό των συναθροίσεων, αναστολή της εργασίας επιχειρήσεων και σχολείων και πλήρη αποκλεισμό περιοχών όπου υπάρχει έξαρση των περιστατικών της νόσου. Στην κατηγορία Β ανήκουν επίσης λοιμώξεις όπως η COVID-19, το AIDS και ο SARS.

«Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 20 επαρχίες της Κίνας έχουν αναφέρει περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο ιός ξεκίνησε να εξαπλώνεται τον Ιούνιο προκαλώντας τοπικές επιδημίες οι οποίες δεν ανιχνεύθηκαν εγκαίρως», αναφέρει η ανακοίνωση του NHC.

Στην Κίνα τα διάφορα λοιμώδη παθογόνα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Στην κατηγορία Α το υπουργείο υγείας έχει τη δυνατότητα να θέτει σε καραντίνα τόσο τους ασθενείς που νοσούν από το παθογόνο όσο και τις στενές επαφές τους.

Η COVID-19, η οποία αρχικά είχε μπει στα παθογόνα κατηγορίας Α, τελικά υποβιβάστηκε στην κατηγορία Β στο τέλος του 2022 μετά από περίπου 3 χρόνια εξαιρετικά αυστηρών μέτρων.

Την Αύγουστο που μας πέρασε, το CDC της Κίνας ανέφερε ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 501 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων. Προς το παρόν, κανένας από τους ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό δεν έχει παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσης θάνατος από τη λοίμωξη.

Ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους και από κει πήρε και το όνομά του. Προκειμένου να μεταδοθεί είναι απαραίτητο να υπάρχει στενή επαφή με ένα φορέα του ιού.

Το Μάιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί πλέον επείγουσα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Φωτογραφία: Tiago

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα