Εμβόλια της Ευλογιάς των Πιθήκων: Είναι Αποτελεσματικά Ενάντια στο Στέλεχος που Κυκλοφορεί Σήμερα;

Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν διάφορα εμβόλια για την πρόληψη της νόσου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν εγκριθεί μετά από προηγούμενες επιδημίες της νόσου. Πόσο αποτελεσματικά είναι όμως αυτά τα εμβόλια ενάντια στα νεότερα στελέχη της πανδημίας;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Viruses, τόσο το εμβόλιο MVA-BN όσο και το ACAM2000 μπορούν να προκαλέσουν επαρκή απόκριση ενάντια στο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων που κυκλοφορεί σήμερα.

Η Ευλογιά των Πιθήκων Σήμερα: Συμπτώματα και Μετάδοση

Πριν το 2022, η ευλογιά των πιθήκων ήταν μία εξαιρετικά σπάνια νόσος εκτός Αφρικής, ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά της νόσου παγκοσμίως. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτήρισε η λοίμωξη απειλή για τη δημόσια υγεία τον Ιούλιο του 2022.

Η ευλογιά των πιθήκων αποδίδεται στον ομώνυμο ιό, ο οποίος ομοιάζει αρκετά με τον ιό που προκαλεί ευλογιά.

Η νόσος μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής με φορείς του ιού, καθώς και της επαφής με επιφάνειες που έχουν αγγίξει οι ασθενείς.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στους ασθενείς περιλαμβάνουν εξανθήματα, μυαλγίες, πυρετό και ρίγη, μεταξύ άλλων, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς τα παραπάνω συμπτώματα είναι ήπια.

Στην πλειοψηφία των ασθενών τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα.

Σήμερα, υπάρχουν εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων τα οποία χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της λοίμωξης δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς.

Πόσο Αποτελεσματικά είναι τα Εμβόλια;

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων, εστιάζοντας περισσότερο στα πρώτα εμβόλια που εγκρίθηκαν για τη λοίμωξη.

Ο ιός που κυκλοφορεί σήμερα φέρει ορισμένες μεταλλάξεις σε σχέση με τα στελέχη που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν 513 αλληλουχίες του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς και ανοσολογικά δεδομένα προκειμένου να εκτιμήσουν την ισχύ της ανοσιακής απόκρισης και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον ιό.

Από τις αναλύσεις που έκαναν, διαπίστωσαν ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, μεταξύ των οποίων και τα MVA-BN και ACAM2000 είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων.

«Τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα προκαλούν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση ενάντια στο στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί σήμερα», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Περιορισμοί και Νέες Έρευνες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Αρχικά, τα αποτελέσματά της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από πειράματα στο εργαστήριο, στα οποία θα εξεταστεί και η απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων.

Επιπλέον, καθώς η μελέτη βασίστηκε σε εκτιμήσεις με βάση τα ανοσολογικά δεδομένα, είναι απαραίτητο να γίνουν και κλινικές δοκιμές οι οποίες θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ανθρώπους εθελοντές.

Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων χορηγούνται αποκλειστικά σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα ή σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, έρευνες όπως η παρούσα βοηθούν τους ρυθμιστικούς φορείς να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου και σε άλλες ομάδες.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα