Εμβόλιο της Γρίπης: Απαραίτητο για τους Ασθενείς με Άσθμα

Η εποχή της γρίπης πλησιάζει και μαζί με αυτή έρχεται και ο φόβος της λοίμωξης από τον επικίνδυνο αυτό ιό. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται συχνά ταχέως και μπορεί να περιλαμβάνουν μυαλγίες, ρίγος και εφίδρωση, επίμονη κεφαλαλγία, ξηρό βήχα, αίσθημα κόπωσης και αδυναμία.

Το εμβόλιο της γρίπης κυκλοφορεί συνήθως πριν από την εποχή της γρίπης και περιέχει αδρανοποιημένα στελέχη του ιού, τα οποία δεν μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, ωστόσο προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα για μελλοντικές συναντήσεις με τον ιό.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον συνολικό αριθμό των ασθενών που θα νοσήσουν από τη γρίπη ούτε το χρόνο που θα ξεκινήσει η επιδημία της. Τυπικά, η εποχή της γρίπης διαρκεί τους 3 μήνες του χειμώνα και η δραστηριότητά της κορυφώνεται το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η εποχή της γρίπης που μόλις τελείωσε στην Αυστραλία, προκάλεσες συνολικά περισσότερα από 300.000 νοσηλείες και περισσότερους από 660 θανάτους. Οι αριθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί καθώς τα 5 προηγούμενα έτη η γρίπη προκαλούσε συνολικά 100.000 νοσηλείες κατά μέσο όρο. Ο σχεδόν τριπλασιασμός των περιστατικών δημιουργεί ανησυχία και στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς η εποχή της γρίπης παρουσιάζει συνήθως αντίστοιχη βαρύτητα με αυτή του Νοτίου.

Άσθμα και Γρίπη

Στα υγιή άτομα η γρίπη υποχωρεί συνήθως μέσα σε 1 εβδομάδα. Στις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο, και συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και σοβαρές δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τα παραπάνω άτομα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ετησίως.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους ασθενείς με άσθμα, ωστόσο αρκετοί από αυτούς επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας μετά την αποδρομή της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι επίσης σοβαρότερα στους ασθενείς με άσθμα. Αυτό αποδίδεται στη φλεγμονή που προκαλείται στο αναπνευστικό σύστημα από τον ιό της γρίπης, η οποία επιδεινώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος (δύσπνοια, συριγμός και σφίξιμο στο στήθος).

Επιπλοκές από το Αναπνευστικό Σύστημα

Ο λόγος που οι ασθενείς με άσθμα παρουσιάζουν τόσο σημαντική απόκριση στον ιό της γρίπης δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στους αεραγωγούς των ασθενών αυτών από αυτούς των υγιών ατόμων.

Στους ασθενείς με άσθμα, οι αεραγωγοί έχουν μεγαλύτερους λείους μύες, οι οποίοι ελέγχουν τη ροή του αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και στένωση σε αυτούς. Οι ασθενείς αυτοί παράγουν επίσης περισσότερη βλέννη και έχουν λιγότερο επιθήλιο. Το τελευταίο είναι ένας λεπτός ιστός που καλύπτει την εξωτερική στιβάδα των αεραγωγών και δρα ως προστατευτικός φραγμός ανάμεσα στα παθογόνα που εισπνέουμε και το εσωτερικό περιβάλλον του πνεύμονα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αεραγωγοί των ασθενών αυτών είναι στενότεροι και επομένως είναι δυσκολότερο για τον αέρα να ταξιδέψει μέσω αυτών.

Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων της γρίπης με αυτών του άσθματος δημιουργεί επίσης σημαντικά προβλήματα, καθώς ο ιός στοχεύει άμεσα τα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών. Η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης προκαλεί επίσης αυξημένη έκκριση βλέννης η οποία αποκλείει ακόμα περισσότερο τους αεραγωγούς. Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και να εκθέσει τους πνεύμονες σε σοβαρές και δυνητικά μακροπρόθεσμες βλάβες.

Αεραγωγοί και Άσθμα

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι ο άνθρωπος φυσιολογικά έχει «μηχανισμούς» στο επιθήλιο των αεραγωγών που τον προστατεύουν από τις βλάβες της γρίπης. Ωστόσο, στους ασθενείς με άσθμα, οι μηχανισμοί αυτοί είναι ασθενέστεροι, επομένως ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει περισσότερες βλάβες στο επιθήλιο.

Κατά συνέπεια, για τους ασθενείς με άσθμα είναι απαραίτητο να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτούν από τον ιό. Αν πάσχετε από άσθμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνετε το εμβόλιο, αποφεύγετε τους ασθενείς που βήχουν και πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Θυμηθείτε επίσης να επαναλαμβάνετε το εμβόλιο ετησίως καθώς η προστασία που προσφέρει εκπίπτει σταδιακά και δεν προστατεύει από τα στελέχη της επόμενης χρονιάς.

Αν πάσχετε από άσθμα και νοσήσετε τελικά από τον ιό της γρίπης, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Βιβλιογραφία: The Conversation

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα