Εμβόλιο HPV: Ένα Εμβόλιο με Υψηλή Αποτελεσματικότητα που Πρέπει να Κάνουν Όλα τα Παιδιά

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ή απλούστερα HPV, ενοχοποιείται για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τα κονδυλώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός αντιμετωπίζει τον ιό χωρίς προβλήματα, ωστόσο όταν αυτό δεν γίνεται επιτυχώς, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Ο ιός HPV αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου, ενώ έχει συνδεθεί επίσης με τον καρκίνο του κόλπου, του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού και του στόματος. Οι περισσότερες από τις παραπάνω μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν με το εμβόλιο του HPV.

Οι Έρευνες Έδειξαν ότι το Εμβόλιο του HPV είναι Αποτελεσματικό

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οι επιστήμονες εξέτασαν γυναίκες ηλικίας 13-26 ετών κατά τη χρονική περίοδο από το 2006 μέχρι το 2017, ως προς το βαθμό προστασίας τους από τα διάφορα στελέχη του HPV. Ο λόγος που εξετάστηκαν μόνο γυναίκες και όχι άνδρες ήταν ότι αρχικά το εμβόλιο είχε χορηγηθεί μόνο σε κορίτσια και γυναίκες νεαρής ηλικίας, επομένως υπήρχαν αρκετά δεδομένα γι’αυτές. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που είχαν κάνει το εμβόλιο ήταν προστατευμένες όχι μόνο από τα στελέχη που αυτό περιείχε, αλλά και από άλλα στελέχη, γεγονός που δείχνει ότι το εμβόλιο έχει διαστραυρούμενη αντιδραστικότητα για τα στελέχη του HPV.

Μία άλλη θετική παρατήρηση ήταν ότι κατά τη διάρκεια των 10 ετών που εξετάστηκαν από την έρευνα, ακόμα και οι γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί, είχαν μειωμένη πιθανότητα να μολυνθούν με τον ιό. Αυτό αποδίδεται στην ανοσία της κοινότητας, δηλαδή στο γεγονός ότι μειώνεται η συχνότητα της λοίμωξης με αποτέλεσμα να προστατεύονται ακόμα και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Είναι ανησυχητικό, ωστόσο, το γεγονός ότι παρά την αποτελεσματικότητά του, λιγότερο από το 50% των παιδιών έχουν κάνει το εμβόλιο του HPV.

Γιατί Κάποιοι Γονείς Δεν Κάνουν το Εμβόλιο του HPV στα Παιδιά τους;

Για ορισμένες οικογένειες, το γεγονός ότι το εμβόλιο προστατεύει από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα προκαλεί αποστροφή. Αν και είναι λογικό σε κάποιο βαθμό οι γονείς 11χρονων και 12χρονων παιδιών να πιστεύουν ότι το παιδί τους δεν χρειάζεται προστασία από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ο εμβολιασμός εγκαίρως έχει σημασία. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλότερη αν αυτό έχει γίνει πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, επομένως ο έγκαιρος εμβολιασμός διασφαλίζει ότι το παιδί είναι προστατευμένο.

Όσο για τους γονείς που ανησυχούν ότι η χορήγηση του εμβολίου εκλαμβάνεται από τα παιδιά τους ως «άδεια να κάνουν σεξ», διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αρκετοί γονείς ανησυχούν επίσης για την ασφάλεια του εμβολίου HPV. Έχουμε πλέον δεδομένα αρκετών ετών για το εμβόλιο και έχουν χορηγθεί συνολικά αρκετές χιλιάδες δόσεις του. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεπιθυμήτων ενεργειών είναι ήπιες, όπως πυρετός ή μυαλγίες, και έχουν διάρκεια 1-2 ημερών. Ορισμένοι έφηβοι νιώθουν ζαλάδα μετά τη χορήγηση του εμβολίου, επομένως πρέπει να παραμείνουν σε καθιστή θέση για περίπου 15 λεπτά. Αν και σπάνια μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις, αρκετές λεπτομερείς έρευνες δεν έχουν διαπιστώσει άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: NIAID

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα