Εγκρίθηκε Νέο Εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα στις ΗΠΑ: Ποιες Διαφορές έχει από τα Σημερινά Εμβόλια

Το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε προσφάτως ένα νέο εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο που μπορεί να προστατεύσει από 5 διαφορετικά στελέχη του παθογόνου που μολύνουν παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Το εμβόλιο αυτό λέγεται Penbraya και έχει αναπτυχθεί από τη Pfizer. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο αυτό εμβόλιο έχει βασιστεί σε δύο προηγούμενα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα που έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Αυτό είναι το πρώτο πενταδύναμο εμβόλιο που εγκρίνεται για τη μηνιγγίτιδα σε άτομα ηλικίας 10-25 ετών.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ. Το νέο αυτό εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τόσο τους εφήβους όσο και τους νεαρούς ενήλικες από μία σοβαρή και απρόβλεπτη νόσο. Μέχρι σήμερα κανένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα δεν ήταν ικανό να προσφέρει τόσο ευρεία προστασία με τόσες λίγες δόσεις», ανέφερε η Annaliesa Anderson, επικεφαλής της ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer.

Ένα Εμβόλιο, 5 Τύποι Μηνιγγίτιδας

Η μηνιγγίτιδα είναι μία σχετικά σπάνια, αλλά εξαιρετικά σοβαρή νόσος που αποδίδεται στα βακτήρια Neisseria meningitidis. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει το θάνατο εντός 24 ωρών, ενώ ακόμα και οι ασθενείς που επιβιώνουν μπορεί να έχουν τελικά χρόνιες αναπηρίες μετά την ανάρρωσή τους.

Δεδομένα από τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι σήμερα ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα έχει μειωθεί, με ορισμένους ασθενείς να κάνουν λίγες μόνο από τις απαραίτητες δόσεις. Το νέο εμβόλιο χορηγείται σε μικρό αριθμό δόσεων, γεγονός που πιθανώς θα διευκολύνει τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αναφέρουν επιστήμονες της Pfizer.

Τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού για τη μηνιγγίτιδα είναι σχετικά χαμηλά. Το 2021 αναφέρθηκαν συνολικά 210 περιστατικά της λοίμωξης, ενώ σε μία επιδημία που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη Virginia υπάρχουν ήδη 29 περιστατικά και 6 θάνατοι από το παθογόνο.

Η έγκριση του εμβολίου από το FDA βασίστηκε στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 2 και 3 που δημοσίευσε η Pfizer, από τα οποία επιβεβαιώθηκε η υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου συγκριτικά με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σήμερα για τη νόσο. Στις κλινικές δοκιμές φάσης 3 συμμετείχαν περισσότεροι από 2400 ασθενείς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η επιτροπή του CDC που είναι υπεύθυνη για τα εμβόλια στις ΗΠΑ θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει με ποιο τρόπο και σε ποιες ηλικίες θα πρέπει να χορηγείται το νέο εμβόλιο.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα