Δοξυκυκλίνη: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη των ΣΜΝ;

Η δοξυκυκλίνη, ένα αντιβιοτικό που χορηγείται από του στόματος, φαίνεται ότι μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε η ομάδα της μελέτης, η χορήγηση του φαρμάκου ως θεραπεία μετά την έκθεση (doxy-PEP) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης με σύφιλη, γονόρροια ή χλαμύδια κατά 2/3. Αν και η προσέγγιση αυτή ήταν επιτυχής, η ομάδα της μελέτης τόνισε ότι ενισχύει το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής.

«Σήμερα αναζητούμε συνεχώς νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη των ΣΜΝ. Η προσέγγιση που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ορισμένους ασθενείς που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες», αναφέρει η μελέτη.

Η συχνότητα των ΣΜΝ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον πληθυσμό των ομοφυλόφιλων ανδρών. Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, τα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στον εγκέφαλο ή τα νεύρα. Επιπλέον, ορισμένα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση, υπογονιμότητα ή αυξημένη ευαισθησία στον ιό HIV. Ένα σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι ότι ορισμένα παθογόνα που ενοχοποιούνται για διάφορα ΣΜΝ έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε διάφορες θεραπείες. Ένα από αυτά είναι το Neisseria gonorrhoeae, το οποίο ενοχοποιείται για τη γονόρροια.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν συνολικά 501 ενήλικες από 4 κλινικές στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και του Σιάτλ των ΗΠΑ. Όλοι οι εθελοντές ήταν ομοφυλόφιλοι και είχαν διαγνωστεί με γονόρροια, χλαμύδια ή σύφιλη το περασμένο έτος. 327 από τους εθελοντές έπαιρναν θεραπεία PrEP για τον HIV, ενώ οι 174 είχαν ιστορικό διάγνωσης με τον ιό.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι επιστήμονες της μελέτης είπαν στους εθελοντές της πρώτης ομάδας να παίρνουν τη θεραπεία doxy-PEP μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, ενώ οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας έπαιρναν την τυπική προληπτική αγωγή.

Η δοξυκυκλίνη είναι ένα ευρέως φάσματος αντιβιοτικό που ανήκει στις τετρακυκλίνες. Οι εθελοντές έκαναν εξετάσεις κάθε 3 μήνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν μολυνθεί με κάποιο νέο ΣΜΝ.

Στους εθελοντές που έπαιρναν doxy-PEP και δεν είχαν ιστορικό διάγνωσης HIV, το 10.7% μολύνθηκε τελικά με κάποιο νέο ΣΜΝ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα που έπαιρνε την τυπική προληπτική αγωγή (ομάδα ελέγχου) ήταν 31.9%.

Για τους εθελοντές με ιστορικό HIV, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 11.8% για την ομάδα του doxy-PEP και το 30.5% για την ομάδα της τυπικής αγωγής. Το ΣΜΝ από το οποίο μολύνθηκαν οι περισσότεροι εθελοντές της μελέτης ήταν η γονόρροια.

«Κατά την άποψή μας, όλοι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τα ΣΜΝ θα πρέπει να παίρνουν το doxy-PEP. Ωστόσο, καθώς η θεραπεία αυτή περιέχει ένα αντιβιοτικό είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε αν επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης νέων ανθεκτικών στελεχών», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Αυτή τη στιγμή, 3 διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το doxy-PEP μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης με γονόρροια, χλαμύδια και σύφιλη. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εξετάσουμε πως θα αυξήσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε αυτό το φάρμακο», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα