Δάγκειος Πυρετός: Θα Εξελιχθεί σε Μείζον Πρόβλημα την Επόμενη Δεκαετία Σύμφωνα με τον WHO

Ο Δάγκειος πυρετός θα εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα εντός της επόμενης δεκαετίας, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, στις Νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και σε νέες περιοχές της Ασίας, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO). Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του WHO, η σταθερή άνοδος στις θερμοκρασίες έχει ευνοήσει την εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό σε βορειότερες περιοχές.

Ο Δάγκειος πυρετός προκαλεί αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 θανάτους ετησίως σε αρκετές περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ τα περιστατικά του ιού έχουν οκταπλασιαστεί από το 2000, λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και η αστικοποίηση.

Αρκετά περιστατικά της νόσου παραμένουν αδιάγνωστα, ωστόσο το 2022 καταγράφηκαν περίπου 4.2 εκατομμύρια περιστατικά και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι φέτος αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών. Ενδεικτικά, στο Μπαγκλαντές έχουν καταγραφεί ήδη 1.000 θάνατοι από τον ιό μέχρι στιγμής.

«Είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό για την πίεση που θα ασκήσει ο ιός στα συστήματα υγείας τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις», αναφέρει ο Jeremy Farrar, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος από τον WHO.

Ο Farrar έχει εργαστεί περισσότερα από 18 χρόνια στο Βιετνάμ όπου ασχολήθηκε ειδικά με τροπικές νόσους, μεταξύ των οποίων και ο Δάγκειος πυρετός.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο ιός θα γίνει ενδημικός σε περιοχές όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Αφρική, εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Η λοίμωξη από τον ιό είναι αρκετά σοβαρή και χρειάζεται αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές να ασχολούνται συνεχώς με έναν ασθενή. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι τα περισσότερα συστήματα υγείας δεν είναι προετοιμασμένα για αυτή την πίεση από την αύξηση των περιστατικών του ιού», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με Δάγκειο πυρετό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα πραγματικά περιστατικά του ιού είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που έχουν διαγνωστεί.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο πυρετός, οι μυϊκοί σπασμοί και οι αρθραλγίες, οι οποίες ωστόσο μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Λιγότερο από το 1% των ασθενών καταλήγουν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για το Δάγκειο πυρετό, παρά μόνο ένα εμβόλιο που χορηγείται στις ηλικίες 6-16 ετών σε περιοχές όπου υπάρχει ευρεία εξάπλωση του παθογόνου.

Ο Δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα κουνούπια του είδους Aedes aegypti, τα οποία συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά σε σχέση με αυτά που μεταφέρουν την ελονοσία. Συγκεκριμένα, βρίσκονται συχνά σε εσωτερικούς χώρους και κυκλοφορούν όλη τη διάρκεια της ημέρας (όχι μόνο τη νύχτα).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του WHO, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού θα πρέπει να περιορίσουμε τα στάσιμα νερά στις μεγαλουπόλεις, ιδιαίτερα κοντά σε σπίτια. Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών.

Φωτογραφία: Anuj

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα