Μπορεί η Ευλογιά των Πιθήκων να Προκαλέσει Νευρολογικά Συμπτώματα;

Καθώς τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να αυξάνονται, οι γιατροί θα είναι πλέον έτοιμοι να αναγνωρίσουν, να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν διάφορα νευρολογικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μολύνει νευρικά κύτταρα, όπως παρατήρησε μία επιστημονική ομάδα σε μοντέλα πειραματοζώων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Neurology.

«Αν και οι νευρολογικές εκδηλώσεις στους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων είναι σχετικά σπάνιες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να εμφανιστούν. Σε προηγούμενες επιδημίες του ιού είχαν καταγραφεί συμπτώματα όπως εγκεφαλίτιδα και επιληπτικοί σπασμοί. Στην παρούσας επιδημία ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί είναι πολύ μεγάλος, επομένως αυξάνεται η πιθανότητα να παρατηρήσουμε και πάλι νευρολογικά συμπτώματα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ήδη έχουν αναφερθεί περιστατικά εγκεφαλίτιδας σε ορισμένους ασθενείς ενώ υπάρχουν αναφορές και για ασθενείς που παρουσίασαν εγκάρσια μυελίτιδα, ωστόσο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το σύμπτωμα αυτό αποδίδονται στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι περισσότερες μελέτες σε συγγενικούς ιούς έχουν δείξει ότι τα νευρολογικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά την αποδρομή της λοίμωξης ή αποδίδονται στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ο ιός είναι δυνατό να μολύνει και νευρικά κύτταρα.

Το υπουργείο υγείας της Ισπανίας έχει αναφέρει ήδη 2 περιστατικά ασθενών με ευλογιά των πιθήκων που παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα και κατέληξαν (ένας ασθενής 31 και έναν 44 ετών). Και οι δύο άνδρες είχαν φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στη νεκροψία που έγινε ανιχνεύθηκαν IgM ανοσοσφαιρίνες για ιούς της οικογένειας orthopox στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους.

Όπως τόνισαν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει ανιχνευθεί αρκετές φορές σε εγκεφαλικά δείγματα πειραματοζώων.

Συγκεκριμένα, σε διάφορα κατοικίδια που μολύνθηκαν με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην επιδημία του 2003, το 8% των ζώων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στον εγκέφαλο.

Μία μελέτη που συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα για προηγούμενες επιδημίες του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και δημοσιεύτηκε στο medRxiv, έδειξε ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει τόσο ψυχιατρικά όσο και νευρολογικά συμπτώματα στον άνθρωπο. Η μετα-ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες εξέτασε δεδομένα για 1.512 ασθενείς και διαπίστωσε ότι το 53.8% παρουσίασαν κεφαλαλγία, το 2.7% επιληπτικούς σπασμούς, το 2.4% σύγχυση, ενώ το 2% παρουσίασε εγκεφαλίτιδα.

Στην επιδημία που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά ασθενών που παρουσίασαν νευροπαθητικό πόνο στην περιοχή των εξανθημάτων. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα από νευρολόγο, καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα