Μπορεί η Ευλογιά των Πιθήκων να Προκαλέσει Μυοκαρδίτιδα;

Ένας άνδρας 31 ετών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα σχεδόν 1 εβδομάδα μετά την εμφάνιση του 1ου συμπτώματος της λοίμωξης, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη περιστατικού που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JACC: Case Reports.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς. Το συχνότερο σύμπτωμα της νόσου είναι ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα το οποίο μπορεί να ανιχνεύεται στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η ευλογιά των πιθήκων ανιχνεύθηκε πριν από μερικούς μήνες στην Ευρώπη και την Αμερική, δύο ηπείρους στις οποίες ο ιός δεν είναι ενδημικός.

Η μυοκαρδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του μυοκαρδίου, συχνά μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία ιογενή λοίμωξη. Στο παρελθόν η επιπλοκή αυτή έχει συνδεθεί με τη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς, επομένως σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης δεν αποκλείεται να εμφανίζεται και στους ασθενείς που νοσούν με ευλογιά των πιθήκων.

«Η παρούσα μελέτη προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και τη μυοκαρδίτιδα ιογενούς αιτιολογίας. Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μία ειδική απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας. Οι πληροφορίες που προσφέρει η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μία περίοδο όπου τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να αυξάνονται», αναφέρει η αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού JACC: Case Reports.

Ο ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο 5 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Η διάγνωση της νόσου επιβεβαιώθηκε με εξέταση PCR σε ένα δείγμα από τις δερματικές βλάβες του ασθενούς. Ο ασθενής πήγε στο σπίτι του, ωστόσο 3 ημέρες αργότερα επέστρεψε στο νοσοκομείο με σφίξιμο στο στήθος και άλγος που επηρέαζε και το αριστερό χέρι.

Οι γιατροί εισήγαγαν άμεσα τον ασθενή στη ΜΕΘ με υποπτευόμενη οξεία μυοκαρδίτιδα. Οι απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που έκανε ο ασθενής ήταν στο σύνολό τους ενδεικτικές βλαβών στην καρδιά. Αργότερα ο ασθενής έκανε και μαγνητική ακτινογραφία καρδίας (CMR), η οποία επιβεβαίωσε τη διάγνωση της οξείας μυοκαρδίτιδας.

«Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να έχει την οξεία μυοκαρδίτιδα ως πιθανή επιπλοκή. Πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη νόσο και την επιπλοκή, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθούμε προσεκτικά την πορεία των ασθενών που μολύνονται με τον ιό», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Ο ασθενής πήρε εξιτήριο μετά από περίπου 1 εβδομάδα, αφού είχε αναρρώσει πλήρως. Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι η σύνδεση ανάμεσα στην ευλογιά των πιθήκων και τη μυοκαρδίτιδα θα πρέπει να εξερευνηθεί περαιτέρω, καθώς τα περιστατικά της νόσου αυξάνονται συνεχώς επομένως αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από αυτή την επιπλοκή.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα