Ανακοίνωση του WHO για Εξάπλωση του H5N1 στις Γάτες της Πολωνίας: Υπάρχει Κίνδυνος για τον Άνθρωπο;

Σε μία νέα ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία μεγάλη επιδημία της γρίπης των πτηνών στις γάτες της Πολωνίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο, ωστόσο σίγουρα θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του παραπάνω φαινομένου, όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός.

Τον περασμένο μήνα, οι υγειονομικές αρχές της Πολωνίας ανέφεραν κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των θανάτων στις γάτες. Ως αποτέλεσμα, έγιναν αρκετές εξετάσεις σε διάφορες γάτες από καταφύγια ζώων ή σπίτια με σκοπό να προσδιοριστεί η αιτία του παραπάνω φαινομένου. Όπως διαπιστώθηκε, αρκετές γάτες είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η πηγή της μόλυνσης για τις γάτες, ωστόσο συνεχίζουμε την έρευνά μας και σύντομα θα έχουμε απαντήσεις», υποστηρίζουν επιστήμονες του WHO.

Ορισμένες από τις γάτες που μολύνθηκαν με το παραπάνω παθογόνο παρουσίασαν σοβαρή δύσπνοια, αιματηρή διάρροια και νευρολογικά συμπτώματα, με την επιδείνωση να είναι ταχύτατη σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο ιός της γρίπης Η5Ν1 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 1996 και έκτοτε προκαλεί επιδημίες τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Τελευταία, παρατηρείται μία κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά του ιού στα θηλαστικά, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται επιδημία που να εντοπίζεται σε μία συγκεκριμένη χώρα.

Μέχρι τις 12 Ιουλίου δεν είχε αναφερθεί περιστατικό ανθρώπου που νόσησε από Η5Ν1 μετά την επαφή του με κάποια γάτα που είχε μολυνθεί με τον ιό. Κατά συνέπεια, ο WHO υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ανθρώπινο πληθυσμό της Πολωνίας.

Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες γάτας, καθώς και τους κτηνιάτρους που δεν χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό ο κίνδυνος είναι χαμηλός ή μέτριος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του WHO.

Οι λοιμώξεις από τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο είναι σχετικά σπάνιες, ωστόσο όταν συμβαίνουν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ή ακόμα και το θάνατο.

Από το 2020 έχουν αναφερθεί συνολικά 12 περιστατικά λοίμωξη από τον Η5Ν1 στον άνθρωπο, εκ των οποίων τα 4 ήταν σοβαρά, ενώ τα υπόλοιπα 8 ήταν ήπια ή ασυμπτωματικά.

Φωτογραφία: Krysten Merriman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα