9 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς για το Εμβόλιο της Γρίπης

Ο ιός της γρίπης επηρεάζει εκατομμύρια άτομα κάθε έτος, από τα οποία εκατοντάδες χιλάδες οδηγούνται στο νοσοκομείο, ενώ δεκάδες χιλιάδες καταλήγουν. Προφανώς, η γρίπη είναι πολύ σοβαρότερη από το κοινό κρυολόγημα. Αν και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας (όπως κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις), συχνά μπορεί να είναι επικίνδυνη και για υγιή άτομα.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη γρίπη είναι ότι ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Μάλιστα, μπορεί να μεταδοθεί πριν ακόμα εμφανιστούν συμπτώματα και ο ασθενής καταλάβει ότι έχει μολυνθεί με τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα εν αγνοία του τα οποία πιθανώς είναι πιο ευάλωτα σε αυτόν. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης έχει μεγάλη σημασία: Δεν προστατεύετε μόνο τον εαυτό σας αλλά και τα άτομα της κοινότητάς σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά, τα οποία γενικά δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες και συχνά αγγίζουν πολλά διαφορετικά πράγματα και ανθρώπους χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.

Ακολουθούν λοιπόν 10 πράγματα που όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν για το εμβόλιο της γρίπης:

Αποτελεί τον Καλύτερο Τρόπο για την Πρόληψη της Γρίπης

Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό, όπως και η αποφυγή των ασθενών, ωστόσο δεν είναι δυνατό να πλένουμε τα χέρια σας συνέχεια, ούτε να γνωρίζουμε πάντοτε ποιος είναι φορέας του ιού. Το εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα (παρουσιάζει διακυμάνσεις κάθε χρόνο) ωστόσο η λήψη του αποτελεί μονόδρομο αν θέλετε να αποφύγετε τη νόσηση.

Πρέπει να Εμβολιαστείτε Εγκαίρως

Η εποχή της γρίπης διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάρτιο. Όσο νωρίτερα εμβολιαστείτε, τόσο πιο γρήγορα θα είστε προστατευμένοι από τον ιό. Το ιδανικό είναι το εμβόλιο να γίνεται πριν το τέλος του Οκτώβρη. Το παραπάνω έχει ιδιαίτερη σημασία αν το παιδί σας κάνει το εμβόλιο για πρώτη φορά γιατί…

Τα Παιδιά Ηλικίας Κάτω των 9 Ετών που Κάνουν το Εμβόλιο για Πρώτη Φορά, Χρειάζονται 2 Δόσεις με Διαφορά Ενός Μηνός

Επομένως το να κάνετε τα εμβόλια νωρίς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά αυτά. Αν το παιδί σας είναι μικρότερο από 9 ετών και έκανε ένα εμβόλιο πέρσι, θα χρειαστεί 2 δόσεις φέτος.

Οι Ασθενείς με Αλλεργία στο Αυγό Μπορούν να Κάνουν το Εμβόλιο της Γρίπης

Αν η αλλεργία στο αυγό είναι σοβαρή πρέπει να μιλήστε στον γιατρό σας, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται και να υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για το ενδεχόμενο μίας αλλεργικής αντίδρασης. Η πιθανότητα να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, ωστόσο, είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ελάχιστα Άτομα ΔΕΝ Πρέπει να Κάνουν το Εμβόλιο της Γρίπης

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών και τα άτομα που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης είναι οι μοναδικές κατηγορίες ατόμων που δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Οι ασθενείς με ιστορικό του συνδρόμου Guillain-Barre πρέπει επίσης να ρωτήσουν τον γιατρό τους, ωστόσο το σύνδρομο αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αν ένα παιδί πάσχει από κάποια σοβαρή νόσο, μπορεί να καθυστερήσει η χορήγηση του εμβολίου, ωστόσο σε παιδιά που παρουσιάζουν ήπιες νόσους, όπως ένα κρυολόγημα, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κανονικά.

Σε Ορισμένα Άτομα το Εμβόλιο Πρέπει να Γίνεται Οπωσδήποτε

Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε στα μωρά, τα οποία διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, καθώς και στα παιδιά με άσθμα, άλλες πνευμονικές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Αν το παιδί σας ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να εμβολιαστεί άμεσα.

Το Εμβόλιο σε Μορφή Ρινικού Σπρέι δεν είναι Πλέον Διαθέσιμο

Δυστυχώς δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικό και καταργήθηκε. Αν και όλοι πλέον πρέπει να κάνουν το κανονικό εμβόλιο, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ο πόνος της βελόνας. Ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος να σας ενημερώσει σχετικά με αυτούς τους τρόπους.

Δεν Χρειάζεται να Ανησυχείτε Πλέον για την Θειομερσάλη

Η θειομερσάλη είναι ένα συντηρητικό που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση των εμβολίων. Ορισμένοι ασθενείς έχουν υποστηρίξει ότι η ουσία αυτή συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού, ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός έχει μελετηθεί από έρευνες και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι είναι αληθής. Στα εμβόλια που χορηγούνται στα παιδιά, πάντως, δεν υπάρχει θειομερσάλη. Υπάρχουν ορισμένες μορφές του εμβολίου που περιέχουν μικρές ποσότητες θειομερσάλης, ωστόσο υπάρχουν και εμβόλια χωρίς συντηρητικά. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Το Εμβόλιο της Γρίπης δεν Μπορεί να Προκαλέσει Γρίπη

Τα σωματίδια του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο είναι αδρανοποιημένα. Όπως συμβαίνει με κάθε εμβόλιο, μπορεί να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγησή του οι οποίες περιλαμβάνουν άλγος στο σημείο της έγχυσης ή πυρετό. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι δυνατό να προκαλέσει γρίπη.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα