7 Μύθοι για τη Μετάδοση του Ιού HIV

Οι τελευταίες προσεγγίσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του HIV έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου και έχουν βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από αυτή να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε ορισμένες κοινές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη μετάδοση του ιού HIV. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η θεραπεία της νόσου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσής της.

Αν πιστεύετε ότι έχετε τον ιό ή παράγοντες κινδύνου για τη μόλυνση με αυτόν, μιλήστε στον γιατρό σας και κάντε εξετάσεις.

Μύθος 1: Ο Ιός του HIV μπορεί να Μεταδοθεί Αγγίζοντας ένα Φορέα της Νόσου

Η Αλήθεια: Ο ιός του HIV δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα.

Ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί με τη χειραψία, το αγκάλισμα ή άλλα είδη φυσικής επαφής. Η μόλυνση με τον ιό γίνεται μόνο μέσω επαφής με τα υγρά ενός ασθενούς που πάσχει από τη νόσο. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το αίμα
  • Το μητρικό γάλα
  • Το σπέρμα
  • Τα κολπικά υγρά
  • Τα ορθικά υγρά
  • Τα προσπερματικά υγρά

Τα υγρά αυτά πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις βλεννογόνους μεμβράνες του ατόμου, όπως αυτές που βρίσκονται στο ορθό, στον κόλπο, στο πέος ή το στόμα για να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει μέσω τραυμάτων στο δέρμα ή με τη χρήση μολυσμένων βελόνων.

Μύθος 2: Ο Ιός HIV Μπορεί να Μεταδοθεί από Μολυσμένα Ζώα ή Έντομα

Η Αλήθεια: Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό του HIV μέσω εντόμων-φορέων. Αν και τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν διάφορες λοιμώδεις νόσους, ο ιός του HIV δεν είναι μία από αυτές.

Προκειμένου να μεταδόσουν τον ιό του HIV, τα κουνούπια πρέπει να τσιμπήσουν κάποιον που πάσχει από τον ιό και στη συνέχεια να μεταφέρουν το αίμα αυτό στον οργανισμό ενός άλλου ατόμου. Αυτό, ωστόσο, είναι αδύνατο να συμβεί καθώς τα κουνούπια δεν εισάγουν το αίμα του προηγούμενου θύματός τους στο επόμενο.

Άλλες μορφές της νόσου, όπως ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV) δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα νοσήματα που σχετίζονται με ανοσοανεπάρκεια στις γάτες ή άλλα ζώα.

Μύθος 3: Ο Ιός HIV Μπορεί να Μεταδοθεί με το Νερό

Η Αλήθεια: Ο ιός HIV δεν μπορεί να επιβιώσει στο νερό. Επομένως, είναι αδύνατο να γίνει μόλυνση ενός ατόμου από το κολύμπι, το μπάνιο ή άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν νερό.

Ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί επίσης από το σίελο, τον ιδρώτα ή τα δάκρυα ενός φορέα, εφόσον τα παραπάνω δεν περιέχουν προσμίξεις αίματος.

Μύθος 4: Αν ένα Ζευγάρι Πάσχει από HIV, δεν Χρειάζεται να Χρησιμοποιεί Μεθόδους Προστασίας

Η Αλήθεια: Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού HIV. Επομένως, αν δύο σύντροφοι έχουν μολυνθεί με διαφορετικά στελέχη του ιού, μπορούν να μεταφέρουν το στέλεχος αυτό στο σύντροφό τους.

Η παρουσία περισσοτέρων του ενός στελέχους του HIV καθιστά τη θεραπεία δυσκολότερη, καθώς τα φάρμακα προλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό συγκεκριμένων στελεχών.

Επίσης, με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μπορεί να μεταδοθούν και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εκτός του HIV.

Η χρήση προφυλακτικού ή άλλης μορφής προστασίας κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και η λήψη αντιρετροϊκής αγωγής, είναι σημαντικοί για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV. Αυτό ισχύει ακόμα και στις περιπτώσεις που και οι δύο σύντροφοι πάσχουν από HIV.

Μύθος 5: Οι Μεταγγίσεις Αυξάνουν τον Κίνδυνο Μόλυνσης με HIV

Η Αλήθεια: Το αίμα που χρησιμοποιείται στις μεταγγίσεις ελέγχεται ενδελεχώς για μία σειρά παθήσεων που μεταδίδονται με το αίμα, μεταξύ των οποίων και ο ιός HIV.

Το αίμα που βρίσκεται στις τράπεζες αίματος δεν περιέχει τον ιό HIV. Ο ιός δεν μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μεταμόσχευσης οργάνων ή άλλων ιστών, καθώς τα μοσχεύματα έχουν επίσης ελεγχθεί για την παρουσία λοιμωδών μικροβίων.

Τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του HIV, οι επιστήμονες αναγνώριζαν τα συμπτώματα της νόσου, ωστόσο δεν γνώριζαν το όνομα και τα χαρακτηριστικά του ιού. Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν δυνατό να γίνει έλεγχος για την παρουσία του στο αίμα των μεταγγίσεων. Σήμερα, ωστόσο, γίνονται αρκετοί έλεγχοι για να επιβεβαιωθεί ότι το αίμα που χρησιμοποιείται στις μεταγγίσεις δεν περιέχει ιούς.

Μύθος 6: Ο Ιός HIV δεν Μεταδίδεται με το Στοματικό Σεξ ή το Φιλί στο Στόμα

Η Αλήθεια: Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού HIV με τις παραπάνω πρακτικές σύμφωνα με τους γιατρούς είναι μικρή αλλά υπαρκτή.

Κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, οι βλεννογόνοι μεμβράνες του στόματος μπορεί να έρθουν σε επαφή με σωματικά υγρά που περιέχουν τον ιό.

Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV από το στοματικό σεξ είναι σχετικά μικρός, υπάρχουν βήματα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό ακόμα περισσότερο.

Για την πρόληψη της μετάδοσης, οι γιατροί συνιστούν ότι η σχέση με το φορέα του HIV πρέπει να είναι μονογαμική και ο φορέας πρέπει να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία. Η τελευταία μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του ιού και συχνά σε επίπεδο που δεν μπορεί να μεταδοθεί.

Ένας άλλος σπάνιος τρόπος μετάδοσης είναι τα βαθιά φιλιά στο στόμα. Ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί στο μάγουλο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός βαθιού φιλιού μπορεί να γίνει έκθεση σε πληγές ή ούλα που αιμορραγούν με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί από το σίελο, αλλά μόνο με το αίμα στο στόμα ενός φορέα.

Μύθος 7: Ο Ιός HIV δεν Μπορεί να Μεταδοθεί από μία Παλιά Σύριγγα

Η Αλήθεια: Ο ιός HIV μπορεί να επιβιώσει μέσα σε μία σύριγγα μέχρι και για 42 ημέρες. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επαναχρησιμοποίησης μίας σύριγγας.

Όσοι λαμβάνουν ενέσιμα φάρμακα ή ουσίες πρέπει να χρησιμοποιούν νέα βελόνα σε κάθε έγχυση. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται σε ένα τατουάζ είναι επίσης μίας χρήσης.

Φωτογραφία: Cat Branchman (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα