Κυτταρίτιδα: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε

Ο όρος “κυτταρίτιδα” στην Ελλάδα χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο, εννοώντας την αυξημένη συγκέντρωση λίπους στους γλουτούς. Στην ιατρική ο όρος σημαίνει λοίμωξη του δέρματος και των υποκειμένων ιστών.

Τα βακτηρίδια μπορεί να εισέλθουν στο δέρμα από μία μικρή πληγή όπως για παράδειγμα ένα τσίμπημα εντόμου. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, η πύλη εισόδου δεν είναι εμφανής. Από τη στιγμή που τα βακτηρίδια έχουν εισέλθει στο δέρμα, προκαλούν ερυθρότητα και οίδημα το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα. Η κυτταρίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά εμφανίζεται συχνότερα στα πόδια.

Συμπτώματα και διάγνωση της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται με ερυθρότητα του δέρματος (ειδικά ερυθρότητα που εξαπλώνεται γρήγορα στο δέρμα), πόνο, αυξημένη θερμοκρασία του δέρματος και πυρετό. Ορισμένα στελέχη βακτηριδίων μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση πύου κάτω από το δέρμα (αποστήματα) ή να δημιουργήσουν φουσκάλες. Πολλά βακτηρίδια μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση κυτταρίτιδας αλλά τα συχνότερα είναι ο στρεπτόκοκκος (ιδιαίτερα ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος) και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Κάποιοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κυτταρίτιδας, ειδικά αυτοί με χρόνιο οίδημα (λεμφοίδημα), οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί. Η κυτταρίτιδα μπορεί ακόμη να προκληθεί από μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με δάγκωμα ζώου στο γλυκό ή αλμυρό νερό στη φύση.

Η κυτταρίτιδα διαγιγνώσκεται με τη φυσική εξέταση. Δεν χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος ή ακτινογραφία. Ωστόσο, επί σοβαρών λοιμώξεων του δέρματος, μπορεί να χρειαστεί αξονική τομογραφία ή υπέρηχος για να εντοπιστούν βαθύτερα αποστήματα.

Θεραπεία της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά κατά των βακτηριδίων που την προκαλούν. Τα αντιβιοτικά συνήθως χορηγούνται από το στόμα αλλά σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία του ασθενούς προκειμένου να χορηγηθούν ενδοφλεβίως. Όταν εμφανιστεί ένα απόστημα πρέπει να παροχετεύεται άμεσα. Αν ένας ασθενής παρουσιάζει συχνά επεισόδια κυτταρίτιδας, ίσως χρειαστεί να του χορηγηθούν αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μηνών προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικά επεισόδια.

Πρόληψη της κυτταρίτιδας
  • Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο προκειμένου να αποφευχθούν ρωγμές και σκισίματα, ειδικά στα πόδια
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς
  • Οι ασθενείς με χρόνια οιδήματα πρέπει να κρατούν τα πόδια τους ανυψωμένα ή να φορούν πιεστικές κάλτσες
  • Ο γιατρός σας θα σας αποφασίσει αν χρειάζεστε αντιβιοτικά

 

JAMA 2017

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα