Πόσο Διαρκούν τα Αντισώματα για τον SARS-CoV-2; Τα Τελευταία Δεδομένα

Τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά από μία λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 διαρκούν μόνο λίγους μήνες, ιδιαίτερα αν οι ασθενείς δεν παρουσίασαν συμπτώματα νόσησης, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα από την Κίνα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 αναπτύσσουν αντισώματα. Ως αποτέλεσμα, διάφοροι κρατικοί οργανισμοί υγείας παγκοσμίως χρησιμοποιούν τις εξετάσεις αντισωμάτων ως μέθοδο για να εκτιμήσουν αν κάποιος έχει νοσήσει από COVID-19.

Επιστήμονες από την περιφέρεια Wanzhou της Κίνας εξέτασαν 37 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 και παρουσίασαν συμπτώματα και 37 φορείς οι οποίοι μολύνθηκαν, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στο 40% των εθελοντών από την ομάδα των ασυμπτωματικών φορέων, τα αντισώματα δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμα στο αίμα μετά από 8 εβδομάδες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των ασθενών που παρουσίασαν συμπτώματα ήταν 13% μετά από την ίδια χρονική διάρκεια.

Οι επιστήμονες σημείωσαν, ωστόσο, ότι η ομάδα των ασθενών που εξετάστηκε από τη μελέτη ήταν σχετικά μικρή. Επιπλέον, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καταστρέψει τον ιό χρησιμοποιώντας ειδικά Τ λεμφοκύτταρα, ενώ μπορεί να δημιουργήσει νέα αντισώματα μέσω των Β λεμφοκυττάρων. Η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε τα επίπεδα ούτε των Β ούτε των Τ λεμφοκυττάρων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2 διαφορετικά είδη αντισωμάτων και συγκεκριμένα την ανοσοσφαιρίνη G (IgG) και την ανοσοσφαιρίνη M (IgM). Η IgG εμφανίζεται συνήθως αργότερα από την IgM και επομένως αποτελεί καλύτερο δείκτη μακροπρόθεσμης ανοσίας.

8 εβδομάδες μετά την αποδρομή της νόσου, τα επίπεδα των IgG είχαν μειωθεί κατά 71% στους ασυμπτωματικούς φορείς και κατά 76% στους ασθενείς που παρουσίασαν νόσηση, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούν νέες αμφιβολίες σχετικά με την προσέγγιση των «διαβατηρίων ανοσίας», τα οποία ορισμένες χώρες θέλουν να εκδώσουν προκειμένου να γνωρίζουν ποιοι είναι οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από COVID-19 και επομένως έχουν ανοσία.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ‘διαβατήρια ανοσίας’ για τον COVID-19 δεν αποτελούν ασφαλή προσέγγιση. Προς το παρόν είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, εξετάζοντας παράλληλα όσο δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού», κατέληξαν οι ερευνητές.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα