Ποια Καθαριστικά Προϊόντα Καταστρέφουν τον SARS-CoV-2; Πλήρης Οδηγός

Ο COVID-19 κυκλοφορεί παγκοσμίως για λίγους μήνες, επομένως ακόμη δεν γνωρίζουμε αρκετά γι’ αυτόν.

Ωστόσο, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, κάθε μέρα μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς δράσης και τη συμπεριφορά του. Πρόσφατες έρευνες, για παράδειγμα, έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για λίγες ώρες στον αέρα και 9 μέρες στις επιφάνειες. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα σωματίδια του ιού ανιχνεύονται στα πτύελα και τις εκκρίσεις που παράγονται με το βήχα. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί και στα κόπρανα.

Ένας φορέας του ιού μπορεί να μεταδώσει τη νόσο μέσω του βήχα, αγγίζοντας άλλα άτομα ή μολύνοντας διάφορες επιφάνειες με σωματίδια του ιού.

Σίγουρα, το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από τον ιό αν χρειαστεί να βγούμε από το σπίτι. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός δεν βρίσκεται σε διάφορα αντικείμενα του σπιτιού μας;

Δύο πρόσφατες έρευνες εξέτασαν ποια είναι η διάρκεια που μπορεί να επιβιώσουν οι κορονοϊοί στις διάφορες επιφάνειες. Η έρευνα εξέτασε αρκετούς ιούς, μεταξύ των οποίων και ο ιός SARS-CoV-2 που ευθύνεται για τον COVID-19. Όπως διαπίστωσαν, η διάρκεια αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επιφανείας.

Συγκεκριμένα, ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μέταλλα και τα πλαστικά για 9 ημέρες. Η μικρότερη διάρκεια επιβίωσης του ιού ήταν στο χαρτί (1 ημέρα).

Η ποσότητα των σωματιδίων του ιού μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτή, ωστόσο το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει ακόμα και για ημέρες σε μία επιφάνεια, σίγουρα προκαλεί ανησυχία.

Πόσο αποτελεσματικά είναι επομένως, τα διάφορα προϊόντα καθαρισμού που έχουμε στο σπίτι μας στον καθαρισμό των επιφανειών από τον SARS-CoV-2;

Σαπούνι και Νερό

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι το σαπούνι και το νερό. Ο συνδυασμός αυτός δεν μπορεί να ακταστρέψει τον ιό, ωστόσο μπορεί να τον απομακρύνει από τις διάφορες επιφάνειες. Οι απολυμαντικές ουσίες στο σαπούνι αποκολλούν τον ιό από τις επιφάνειες και στη συνέχεια αυτός απομακρύνεται με το νερό.

Επομένως, ουσιαστικά απομακρύνετε τον ιό χωρίς να τον καταστρέφετε. Φυσικά είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας όταν γυρνάμε στο σπίτι, καθώς και όταν προετοιμάζουμε το φαγητό.

Χλωρίνη

Η ενεργή ουσία της χλωρίνης, δηλαδή το υποχλωριώδες νάτριο, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταστροφή του ιού. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι έχετε αφήσει τη χλωρίνη για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν τη σκουπίσετε από τις επιφάνειες με ένα καθαρό πανί.

Η χλωρίνη καταστρέφει τόσο τις πρωτεΐνες, όσο και το RNA του ιού. Το RNA είναι αυτό που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται, επομένως η χλωρίνη καταστρέφει τα σωματίδια του ιού και δεν του επιτρέπει να δηιουργήσει νέα. Η χλωρίνη πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αλκοολικά Διαλύματα Καθαρισμού

Τα διαλύματα αυτά περιέχουν κυρίως αλκοολική αιθανόλη. Η αιθανόλη μπορεί να καταστρέψει τους κορονοϊούς σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχα με τη χλωρίνη, το αλκοόλ καταστρέφει τις πρωτεΐνες και το RNA του ιού.

Βρέξτε ένα πανί με τα διαλύματα αυτά και στη συνέχεια τρίψτε τις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε. Είναι σημαντικό να μην σκουπίσετε το υγρό και να το αφήστε να εξατμιστεί.

Πανιά Καθαρισμού για Επιφάνειες

Η ενεργή ουσία στα προϊόντα αυτά είναι συνήθως κάποιο αντισηπτικό, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το χλωριούχο βεζενθόνιο. Η πίεση που ασκείτε χρησιμοποιώντας τα παραπάνω πανιά είναι αρκετή για να απομακρύνει τα μικρόβια, καθώς αυτά προσκολλώνται πάνω στο πανί.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν επίσης αντισηπτικές ουσίες που καταστρέφουν τα μικρόβια. Τα αντισηπτικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κορονοϊών που επηρεάζουν τα ποντίκια και τα σκυλιά, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται ότι επηρεάζουν τους κορονοϊούς στον άνθρωπο.

Τα αντισηπτικά διαλύουν τα λίπη στα παθογόνα, ωστόσο ο ιός SARS-CoV-2 δεν έχει αρκετά λίπη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι τα αντισηπτικά μπορούν να καταστρέψουν τους κορονοϊούς του ανθρώπου.

Αντισηπτικά των Χεριών

Το κύριο συστατικό στα αντισηπτικά των χεριών που μπορεί να κασταστρέψει τον SARS-CoV-2 είναι η αιθανόλη. Ωστόσο, η συγκέντρωση της αιθανόλης είναι σημαντική, καθώς πρέπει να είναι πάνω από 70% για να μπορεί να καταστρέψει τον ιό.

Βεβαιωθείτε ότι ανοίγετε τακτικά τα παράθυρα στους χώρους που περιάτε αρκετό χρόνο. Ένας ασθενής παράγει χιλιάδες σταγονίδια που περιέχουν τον ιό κάθε φορά που βήχει.

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στον αέρα μέχρι και για 3 ώρες. Επομένως, ανοίγοντας το παράθυρο, μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των σωματιδίων και τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων ατόμων.

Αν και ζούμε σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα, είναι καθυσηχαστικό να γνωρίζουμε ότι έχουν κάποια όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό.

Το συμπέρασμα: πρέπει να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό με αλκοόλ 70%, να χρησιμοποιούμε σωστά τη χλωρίνη και να ανοίγουμε τα παράθυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα