Πανδημία του COVID-19: 5 Λόγοι για να Είμαστε Αισιόδοξοι

Πριν λίγες ημέρες, οι συνολικοί θάνατοι από τον COVID-19 ξεπέρασαν τους 15.000 ενώ τα περιστατικά της νόσου είναι ήδη σχεδόν 400.000. Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά μεγάλοι και προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μίας θεραπείας συνεχίζονται, ενώ και η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων έχει αποτέλεσμα.

Τα Αυστηρά Μέτρα Πρόληψης είναι Αποτελεσματικά

Μία ομάδα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ εξέτασε τις επιδράσεις της επιδημίας σε 43 νοσοκομεία στην πόλη.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, τις πρώτες 6 εβδομάδες από την αρχή της επιδημίας, 413 επαγγελματίες υγείας ασχολήθηκαν με 42 επιβεβαιωμένα περιστατικά του COVID-19. Από τους παραπάνω γιατρούς και νοσηλευτές, οι 11 ήρθαν σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Ωστόσο, καθώς τα μέτρα περιορισμού των λοιμώξεων είχαν τηρηθεί, κανένας από τους επαγγελματίες υγείας δεν μολύνθηκε με τον ιό κατά τη διάρκεια της έρευνας. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό νοσοκομειακής εξάπλωσης του ιού.

«Τα κατάλληλα μέτρα μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στους επαγγελαμτίες υγείας. Είναι σημαντικό να μην αμελούμε την υγιεινή των χεριών, να φοράμε μάσκες στο νοσοκομείο και να χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό στις αλληλεπιδράσεις μας με τους ασθενείς. Τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα για την πρόληψη της νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού», είπε ο Dr Vincent C.C. Cheng, από το Τμήμα Μικροβιολογίας του Queen Mary Hospital στο Χονγκ Κονγκ.

Η Λοίμωξη με τον Ιό Προσφέρει Πιθανώς Ανοσία σε Περίπτωση Επανέκθεσης στο Μέλλον

Μία έρευνα που εξέτασε 4 πιθήκους rhesus διαπίστωσε ότι η νόσηση από COVID-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, προσφέρει ανοσία σε μελλοντικές λοιμώξεις από τον ίδιο ιό.

Οι επιστήμονες μόλυναν εκ νέου 2 από τους 4 πιθήκους 28 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη.

«Τα 96 ρινοφαρυγγικά δείγματα που λάβαμε ήταν αρνητικά για τον ιό μετά την επανέκθεση των πιθήκων σε αυτόν», όπως είπαν οι επιστήμονες. Η νεκροψία σε έναν από τους πίθηκους αυτούς επιβεβαίωσε τα παραπάνω αποτελέσματα.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πρωτογενής λοίμωξη από SARS-CoV-2 προστατεύει από μελλοντικές λοιμώξεις, γεγονός που προσφέρει σημαντικά δεδομένα στους επιστήμονες που εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου», είπαν οι επιστήμονες της έρευνας.

«Αν νοσήσετε σοβαρά από COVID-19, η ανοσιακή απόκριση του οργανισμού θα είναι ισχυρή, επομένως θα έχετε αρκετά αντισώματα για να αντιμετωπίσετε μία μελλοντική λοίμωξη», είπε ο Martin Bachmann, ένας ειδικός για τα εμβόλια από το Ινστιτούτο Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αν, ωστόσο, ο ιός δεν πολλαπλασιαστεί επαρκώς και δεν φτάσει στους λεμφαδένες, μπορεί να παραχθεί περιορισμένος αριθμός αντισωμάτων. Όποιος παρουσίασε σοβαρή νόσηση από τον ιό, σίγουρα θα έχει αρκετά αντισώματα», πρόσθεσε ο Bachmann, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής στο τμήνα ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Bern στην Ελβετία.

Εξετάζεται Ήδη το Πρώτο Εμβόλιο

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται ήδη η πρώτη κλινική δοκιμή που θα εξετάσει ένα εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπους εθελοντές.

Η κλινική δοκιμή αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από το National Institutes of Health (NIH) των ΗΠΑ και θα γίνει στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute στο Σιάτλ.

Στην κλινική αυτή δοκιμή, 45 υγιείς εθελοντές θα λάβουν ένα εμβόλιο που περιέχει ένα τμήμα από το γενετικό κώδικα του SARS-CoV-2. Καθώς το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό, οι εθελοντές δεν θα παρουσιάσουν COVID-19.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστούν 12-18 μήνες μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο αυτό στην αγορά και τόνισαν ότι ο στόχος της παρούσας κλινικής δοκιμής είναι να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγησή του.

Μία Παλιά Μέθοδος στην Αντιμετώπιση του COVID-19

Αρκετοί γιατροί εξετάζουν ήδη μία παλιά μέθοδο που λέγεται «παθητική θεραπεία αντισωμάτων» στη θεραπεία του COVID-19, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Investigation.

Οι επιστήμονες της έρευνας αυτής τόνισαν ότι «η εφαρμογή της μεθόδου αυτής δεν απαιτεί κλινικές δοκιμές και έλεγχο», καθώς χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του 1930.

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει λήψη αίματος από έναν ασθενή που έχει αναρρώσει από τον ιό και επομένως έχει αντισώματα γι’ αυτόν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες απομονώνουν το πλάσμα από το αίμα του ασθενούς, το οποίο περιέχει τα αντισώματα. Η χορήγηση του πλάσματος σε έναν ασθενή μπορεί να ενισχύσει την ανοσιακή απόκριση του τελευταίου, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της νόσου.

«Η προσέγγιση αυτή είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, ωστόσο χρειάζεται καλή συνεργασία ανάμεσα στους οργανισμούς υγείας και αυτούς που έχουν αναρρώσει από τον ιό», είπε ο Dr Arturo Casadevall, καθηγητής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, επικεφαλής της παραπάνω έρευνας.

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα Μπορεί να Αντιμετωπίσει τον Ιό

Μία νέα μελέτη περιστατικού που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, εξέτασε έναν ασθενή με COVID-19 που ανάρρωσε από τη λοίμωξη με τον ιό μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο ασθενής ήταν μία γυναίκα 47 ετών από το Wuhan και οι επσιτήμονες εξέτασαν την ανοσιακή της απόκριση με σκοπό να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που οδήγησαν στην ταχεία αυτή ανάρρωση.

Η Katherine Kedzierska, επικεφαλής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης, και οι συνεργάτες της, διαπίστωσαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης G (του συχνοτέρου αντισώματος) και της ανοσοσφαιρίνης Μ στα δείγματα αίματος της ασθενούς.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι ο αριθμός συγκεκριμένων ανοσιακών κυττάρων, όπως τα εξειδικευμένα Τ βοηθητικά κύτταρα, τα Τ κύτταρα-φονείς και τα Β κύτταρα, ήταν αυξημένος 7-9 ημέρες μετά την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων.

«Οι παραπάνω πληροφορίες μάς βοηθούν να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό ποιοι μηχανισμοί συμβάλλουν στην ανάρρωση από τον COVID-19. Αν γίνουν αντίστοιχες αναλύσεις σε έρευνες με περισσότερους ασθενείς, θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα θανάτου από τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2», είπε η Katherine Kedzierska.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα