Ομάδα Αίματος: Μπορεί να Επηρεάσει την Ευαισθησία στον COVID-19;

Μία νέα θεωρία που κυκλοφόρησε αρκετά στα μέσα μαζικής ενημερωσης τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος A διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό. Ποσο ρεαλιστική είναι όμως η παραπάνω θεωρία;

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι η θεωρία αυτή βασίζεται σε μία έρευνα, η οποία όμως ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί (peer-reviewed) και αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη στο medRxiv. Σε περιόδους όπου τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη, η εκτίμηση των αποτελεσμάτων μίας έρευνας πριν αυτή αξιολογηθεί, δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Η έρευνα διεξήχθη από Κινέζους επιστήμονες και εξέτασε συνολικά 2.173 ασθενείς με COVID-19 από 3 νοσοκομεία στο Wuhan και τη Shenzhen.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ποσοστά της κάθε ομάδας αίματος στις δύο περιοχές και στη συνέχεια συνέκριναν τα ποσοστά αυτά με τις ομάδες αίματος στο δείγμα των ασθενών που είχαν μολυνθεί με τον ιό.

«Μετα-αναλύσεις των δεδομένων μας, έδειξαν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν COVID-19 σε σχέση με αυτούς που ανήκουν σε άλλες ομάδες αίματος», είπαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

«Αντίθετα, τα άτομα ομάδας αίματος 0 είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την ίδια νόσο σε σχέση με τις άλλες ομάδες».

Οι επιστήμονες τόνισαν, επίσης, ότι αν και τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά, θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, η κατανομή των ομάδων αίματος στο Wuhan έχει ως εξής: το 31% ανήκει στην ομάδα Α, το 24% στην ομάδα Β, το 9% στην ομάδα ΑΒ και το 34% στην ομάδα αίματος 0.

Ωστόσο, εξετάζοντας τους ασθενείς που είχαν νοσήσει από COVID-19, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 38% των ασθενών είχε ομάδα αίματος Α, το 26% είχε ομάδα Β, το 10% είχε ομάδα ΑΒ και το 25% είχε ομάδα 0. Αντίστοιχα ποσοστά παρατηρήθηκαν και στους ασθενείς από τη Shenzhen.

Όπως βλέπουμε, υπάρχουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά των ομάδων αίματος στο γενικό πληθυσμό σε σχέση με τα ποσοστά σε αυτούς που νόσησαν από COVID-19. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 έχουν ανοσία στον ιό, ούτε ότι αυτοί που έχουν ομάδα αίματος Α θα νοσήσουν σίγουρα από αυτόν, κάθε άλλο.

Οι μικρές διαφορές που παρατηρήθηκαν, αν επιβεβαιωθούν σε έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή των μεθόδων πρόληψης της νόσου, ωστόσο δεν θα αλλάξουν τα μέτρα πρόληψης που μπορεί να εφαρμόσει ατομικά ο κάθε άνθρωπος.

Η έρευνα αναδεικνύει, ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα αν η ομάδα αίματος αλλάζει την απόκριση του οργανισμού στις διάφορες λοιμώξεις και, αν ναι, με ποιο τρόπο.

Η συχνότερη κατηγοριοποίηση των ομάδων αίματος σήμερα είναι το σύστημα AB0, το οποίο βασίζεται στην παρουσία «αντιγόνων» στην επιφάνεια των κυττάρων του αίματος (όπως φαίνεται στην εικόνα).

Η ομάδα αίματος είναι σημαντική για τις μεταγγίσεις, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τα αντιγόνα που δεν έχει ως εισβολείς.

Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένοι ιοί, όπως για παράδειγμα οι νοροϊοί, χρησιμοποιούν τις διαφορές αυτές στα αντιγόνα των κυττάρων του αίματος.

Οι νοροϊοί εισέρχονται συνήθως στον οργανισμός από το γαστρεντερικό σύστημα. Τα αντιγόνα στα κύτταρα του αίματος, βρίσκονται επίσης στην επιφάνεια των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος. Οι νοροϊοί προσκολλώνται πάνω στα αντιγόνα αυτά.

«Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικού βαθμού ευαισθησία στους νοροϊούς», είπε η μικροβιολόγος Patricia Foster. «Όταν ξεκινά μία επιδημία νοροϊού σε μία κρουαζιέρα, για παράδειγμα, σχεδόν το 1/3 των επιβατών δεν θα παρουσιάσουν λοίμωξη. Καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν νόσησαν, αρκετοί από αυτούς θα αποδώσουν την ανθεκτικότητά τους στη λοίμωξη σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι ‘κατανάλωσαν πορτοκαλάδα με βιταμίνη C’. Φυσικά, οι παράγοντες αυτοί δεν προσφέρουν προστασία και ο ασθενής θα νοσήσει κανονικά από άλλα στελέχη στα οποία δεν έχει ανθεκτικότητα».

Αν η θεωρία για τον COVID-19 και τις ομάδες αίματος τελικά επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να εξετάσουμε ποιος είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Οι επιστήμονες της έρευνας για τις ομάδες αίματος και τον COVID-19 δήλωσαν ότι πιθανώς ο μηχανισμός αυτός θα σχετίζεται με τα αντι-Α αντισώματα που έχει τόσο η ομάδα αίματος Β όσο και η ομάδα αίματος 0.

Προς το παρόν αυτό αποτελεί εικασία, επομένως δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα.

Η έρευνα αποδεικνύει πάντως ότι η συνεργασία και η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών στην εποχή της πανδημίας, μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην ανάπτυξη θεραπειών, εμβολίων και μεθόδων πρόληψης.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα