Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Εξέταση της COVID-19

Ποιοι Πρέπει να Κάνουν Εξετάσεις για COVID-19;

Σήμερα, οι εξετάσεις για το νέο κορονοϊό γίνονται τυπικά μόνο σε δύο ομάδες ασθενών και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν συμπτώματα της νόσου, καθώς και αυτούς που έχουν εκτεθεί σε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα κύρια συμπτώματα του COVID-19, δηλαδή της νόσου που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια. Η συμπτωματολογία της νόσου ομοιάζει αρκετά αυτή του κοινού κρυολογήματος, επομένως μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις για COVID-19.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρκετά περιστατικά τα οποία δεν έχουν γνωστή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός βρίκσεται ήδη και μεταδίδεται τοπικά στην κοινότητα. Φαίνεται επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από άτομα που δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα.

Ως αποτέλεσμα, πλέον έχουν αλλάξει οι οδηγίες σχετικά με τα άτομα που πρέπει να εξετάζονται για COVID-19 και πλέον εξετάζεται οποιοσδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα κατά την κρίση των γιατρών.

Αν και σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον COVID-19, η εξέταση για τη διάγνωση του ιού έχει χρησιμότητα. Ο σημαντικότερος λόγος που γίνεται η εξέταση είναι να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 με αποτέλεσμα να μπορούμε να τους απομονώσουμε, επιβραδύνοντας έτσι την εξάπλωση της πανδημίας. Η διάγνωση της νόσου μας επιτρέπει επίσης να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των περιστατικών αλλά και τον τρόπο εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.

Τι Περιλαμβάνει η Εξέταση για τον Ασθενή;

Για τον ασθενή, η εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 είναι απλή και μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Τυπικά, περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος, δηλαδή κυττάρων, από τη ρινική κοιλότητα ή το φάρυγγα του ασθενούς. Το δείγμα αυτό στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου αναλύεται για να διαπιστωθεί αν τα κύτταρα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επιβεβαιώνεται η λοίμωξη ενός ασθενούς από τον ιό της γρίπης.

Πώς Γίνεται η Εξέταση;

Αν και η συλλογή του δείγματος είναι μία απλή διαδικασία, η εξέτασή του για την επιβεβαίωση της παρουσίας του κορονοϊού είναι αρκετά σύνθετη. Η παρούσα μέθοδος εξετάζει αν υπάρχει το γενετικό υλικό του ιού (RNA) στα κύτταρα του ασθενούς.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του ιικού RNA στο δείγμα του ασθενούς λέγεται RT-PCR (reverse transcription PCR). Κατά τη μέθοδο αυτή, το ιικό RNA μετατρέπεται σε DNA. Στη συνέχεια, το DNA πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια φορές μέχρι να μπορεί να ανιχνευθεί μία ειδική αλληλουχία από ένα εργαλείο ποσοτικής εκτίμησης της PCR.

Αν βρεθεί γενετικό υλικό του ιού στο δείγμα, τότε επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί με τον ιό.

Για τα αποτελέσματα της εξέτασης χρειάζονται συνολικά 24-72 ώρες. Στην αρχή της επιδημίας, υπήρχε μία ανησυχία σχετικά με την ακρίβεια της εξέτασης. Συγκεκριμένα, μία έρευνα διαπίστωσε ότι στην Κίνα το 3% των εξετάσεων ήταν αρνητικές, παρά το γεγονός ότι τα δείγματα ήταν τελικά θετικά. Ωστόσο, αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι η εξέταση για τον COVID-19 έχει μεγάλη ακρίβεια η οποία μάλιστα είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη εξέταση για τη γρίπη. Κατά συνέπεια, τα οφέλη της εξέτασης υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο λάθους.

Πρέπει Όλοι να Κάνουμε Εξετάσεις;

Ρεαλιστικά, είναι αδύνατο σήμερα να εξεταστεί το σύνολο του πληθυσμού. Επομένως, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η εξέταση να γίνεται μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή στους επαγγελματίες υγείας που έχονται σε επαφή με ασθενείς, σε συμπτωματικούς ασθενείς που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά λοίμωξης, καθώς και σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονικές παθήσεις ή διαβήτη.

Υπάρχει επίσης άμεση ανάγκη να αναπτυχθούν ταχύτερες εξετάσεις που δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία και πολύ εξειδικευμένο προσωπικό. Η μαζική εξέταση επιτρέπει στους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα την πορεία της πανδημίας, καθώς και τις επιδράσεις που θα έχει στον πληθυσμό.

Όπως συμβαίνει με κάθε επιδημία, η πανδημία του COVID-19 κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Εν τω μεταξύ, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο έκθεσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά που δεν γνωρίζουμε για το νέο κορονοϊό, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι κάτι παροδικό ή αν θα εξελιχθεί σε εποχική νόσο, όπως η γρίπη.

Βιβλιογραφία: The Conversation

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα