Νέα Μελέτη: Επαρκής η Ανοσία σε Όσους Εμβολιασμένους Νόσησαν από Προηγούμενες Παραλλαγές της Όμικρον

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς που έχουν ιστορικό λοίμωξης με κάποια από τις προηγούμενες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον είναι 4 φορές περισσότερο προστατευμένοι από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν μολύνθηκαν από τον ιό. Στην παραπάνω παρατήρηση κατέληξε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η έρευνα προέρχεται από την Πορτογαλία και είναι μία από τις πρώτες έρευνες παγκοσμίως που εξετάζει την πιθανότητα εμβολιασμένων ατόμων να νοσήσουν από το στέλεχος που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Μάλιστα, η έρευνα εξέτασε επίσης αν η λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές του ιού μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις με τη νεότερη παραλλαγή.

«Οι εμβολιασμένοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τις παραλλαγές ΒΑ.1 ή ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον έχουν επαρκή ανοσία για την παραλλαγή ΒΑ.5 του ιδίου στελέχους, η οποία έχει επικρατήσει παγκοσμίως από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αυτοί είναι 4 φορές περισσότερο προστατευμένοι συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ με τον ιό», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Οι λοιμώξεις από προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, όπως το αρχικό στέλεχος, το Άλφα και το Δέλτα προσφέρουν επίσης κάποιου βαθμού προστασία ενάντια στη νεότερη παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ωστόσο η προστασία αυτή δεν είναι εξίσου ισχυρή όσο αυτή που προσφέρει το ιστορικό λοίμωξης με τις παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2», πρόσθεσαν.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αρκετά από τα νέα εμβόλια που αναπτύσσονται και αναμένονται να κυκλοφορήσουν σύντομα έχουν βασιστεί στην παραλλαγή ΒΑ.1 του στελέχους Όμικρον, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022. Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε πόσο προστατευμένοι είναι οι ασθενείς που νόσησαν από την παραπάνω παραλλαγή. Από την παρούσα μελέτη είναι σαφές ότι η προστασία αυτή είναι σημαντική και επομένως τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί με βάση αυτό το στέλεχος θα είναι αποτελεσματικά.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες από μία βάση δεδομένων που περιέχει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της Πορτογαλίας που νόσησε από COVID-19. Το στέλεχος από το οποίο είχε νοσήσει ο κάθε ασθενής εκτιμήθηκε ανάλογα με την περίοδο που μολύνθηκε με τον ιό. Στην ανάλυση των δεδομένων, οι παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 εξετάστηκαν μαζί.

Εξετάζοντας τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ποια είναι η πιθανότητα ενός ατόμου να μολυνθεί με την παραλλαγή ΒΑ.5 ανάλογα με το ιστορικό λοίμωξής του από προηγούμενα στελέχη. Αυτό πρακτικά τους επέτρεψε να προσδιορίσουν το βαθμό της προστασίας που προσφέρει το ιστορικό λοίμωξης με κάποιο από τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

«Για την περίοδο που αναλύσαμε, η υβριδική ανοσία από τον εμβολιασμό και το ιστορικό λοίμωξης με προηγούμενες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον είναι αυτή που προσφέρει την υψηλότερη προστασία από την παραλλαγή ΒΑ.5», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Luciann Photography

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα