Νέα Έρευνα: Κανένα Σύμπτωμα στο 1/3 των Ασθενών που Μολύνονται με τον SARS-CoV-2

Μία νέα συστηματική μελέτη έδειξε ότι τουλάχιστον το 1/3 των ασθενών που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοϊού. Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνει τα δεδομένα για τη συχνότητα των ασυμπτωματικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι 1 στους 3 ασθενείς που μολύνονται με τον ιό παραμένει ασυμπτωματικός, σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και η προσέγγιση που ακολουθούμε στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων.

«Προκειμένου να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού από προσυμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς ασθενείς, θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε εξετάσεις που μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Εκατομμύρια φτηνά rapid test θα πρέπει να γίνονται τακτικά στο σπίτι, έτσι ώστε να έχουμε μία καλύτερα εικόνα για τα περιστατικά ασυμπτωματικών φορέων», είπε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η συστηματική μελέτη δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται σε μία εποχή όπου η εξάπλωση του SARS-CoV-2 συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ενώ η εισαγωγή νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Μία προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα ερευνητών που είχε εξετάσει επίσης τη μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς, είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα τονίζοντας και πάλι ότι είναι απαραίτητο να γίνονται rapid test σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η έρευνα αυτή είχε παρατηρήσει επίσης ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι μολυσματικοί μέχρι και για 14 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους.

Η παρούσα συστηματική μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα υψηλής ποιότητας από έρευνες στην Αγγλία και την Ισπανία. Συνολικά εξετάστηκαν δείγματα από περίπου 365.000 εθελοντές στην Αγγλία και πάνω από 61.000 εθελοντές στην Ισπανία. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα ξεχωριστά, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων στις δύο χώρες ήταν παρόμοιο (32.4% στην Αγγλία και 33% στην Ισπανία).

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 43 έρευνες που έκαναν εξετάσεις PCR για ενεργό λοίμωξη από SARS-CoV-2 και 18 έρευνες που έκαναν εξετάσεις αντισωμάτων για ιστορικό ή παρούσα λοίμωξη. Οι έρευνες είχαν δημοσιευτεί κάποια στιγμή πριν τις 17 Νοεμβρίου του 2020.

Ασυμπτωματικοί ή Προσυμπτωματικοί

Ο όρος ασυμπτωματικοί πιθανώς δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς ορισμένοι ασθενείς σε αυτή την ομάδα τελικά παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, ο αριθμός των «προσυμπτωματικών» αυτών ασθενών είναι σχετικά περιορισμένος, όπως τόνισαν οι επιστήμονες. Έρευνες μεγάλης διάρκειας από την αρχή της πανδημίας της COVID-19 έδειξαν ότι τα 3/4 περίπου των ασυμπτωματικών φορέων δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα.

Οι επιστήμονες περίμεναν ότι το υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων θα τους βοηθούσε να εξάγουν ορισμένα συμπεράσματα για το διαχωρισμό των ασυμπτωματικών και τον προσυμπτωματικών ατόμων. Ωστόσο, η μεγάλη ετερογένεια των δειγμάτων που εξετάστηκαν δεν επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν μετα-ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Γιατί είναι Σημαντικό να Γίνονται Τεστ στο Σπίτι;

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι επιστήμονες της μελέτης συνέστησαν ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι στρατηγικές για την πρόληψη της COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών λοιμώξεων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνεται τακτικά χρήση φτηνών, rapid test στο σπίτι με σκοπό να διαγιγνώσκονται οι ασυμπτωματικοί φορείς. Οι τελευταίοι θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Στο μέλλον, θα πρέπει να γίνουν επίσης έρευνες οι οποίες θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 στην πρόληψη των ασυμπτωματικών λοιμώξεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα