Με Ποια Σειρά Εμφανίζονται τα Συμπτώματα του COVID-19;

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα συχνότερα συμπτώματα του COVID-19 είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας έχουν αναφερθεί αρκετά άλλα συμπτώματα τα οποία ναι μεν εμφανίζονται σε μικρότερη συχνότητα, ωστόσο επηρεάζουν ένα σημαντικό αριθμό ασθενών. Παραδείγματα των συμπτωμάτων αυτών είναι η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες, η ναυτία, η διάρροια, η ανοσμία και η αγευσία.

Με ποια σειρά όμως εμφανίζονται συνήθως τα παραπάνω συμπτώματα; Στο ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει μία ομάδα επιστημόνων από το University of Southern California (USC), γνωρίζοντας ότι αν ο ασθενής ξέρει τη σειρά με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα της νόσου, θα μπορέσει να λάβει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν λοιμώξεις που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τον COVID-19, όπως για παράδειγμα η γρίπη. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου ωφελεί συνήθως τον ασθενή καθώς λαμβάνει άμεσα την κατάλληλη θεραπεία με αποτέλεσμα η πρόγνωση να είναι καλύτερη», υποστήριξε ο Peter Kuhn, καθηγητής ιατρικής στο USC.

Εντοπισμός των Συμπτωμάτων Εγκαίρως

Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει μία σειρά αρνητικές συνέπειες παγκοσμίως και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι θα τερματιστεί άμεσα. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι μέχρι την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα.

Αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης του ιού είναι η έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων και η καραντίνα καθώς περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αν οι τελευταίες είναι θετικές, θα πρέπει να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών με αποτέλεσμα να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Ένας παράγοντας που καθιστά δυσκολότερη τη διάγνωση του COVID-19 είναι ότι η νόσος παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με άλλες κοινές λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

«Με την έρευνά μας προσφέρουμε στους ασθενείς και τους γιατρούς ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν γρηγορότερα τον COVID-19 από τις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος», εξήγησαν οι επιστήμονες.

Η Έρευνα

Προκειμένου να καταλήξουν στα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική Markov Process με σκοπό να προσδιορίσουν ποια είναι η συχνότερη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων στους ασθενείς με COVID-19.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την πορεία των συμπτωμάτων του COVID-19 με αυτή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων ο SARS, ο MERS και η γρίπη. Ο σκοπός ήταν να διαπιστωθεί αν εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα, καθώς και με διαφορετική σειρά στις παθήσεις αυτές.

Σύμφωνα με το μοντέλο της έρευνας, η γρίπη ξεκινά συνήθως με βήχα, ενώ ο COVID-19 με πυρετό, αντίθετα με τις υπόλοιπες λοιμώξεις που αποδίδονται σε κορονοϊούς. Επιπλέον, ο COVID-19 διαφέρει από τους SARS και MERS ως προς τη σειρά που εμφανίζονται τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Ο βήχας και ο πυρετός είναι συμπτώματα που εμφανίζονται σε αρκετές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων και οι SARS και MERS, ωστόσο ο χρόνος που εμφανίζονται τα συμπτώματα στον ανώτερο και κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το διαχωρισμό των παραπάνω νόσων. Για παράδειγμα, στον COVID-19 επηρεάζεται πρώτα το ανώτερο μέρος του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ στους άλλους 2 κορονοϊούς συμβαίνει το αντίθετο.

«Η σειρά που εμφανίζονται τα συμπτώματα έχει σημασία. Γνωρίζοντας ποιος είναι ο τρόπος που εξελίσσεται κάθε λοίμωξη, οι γιατροί μπορούν να τη διαγνώσουν πιο άμεσα με αποτέλεσμα να λάβουν τις κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις», υποστήριξε ο Joseph Larsen, κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας φαίνεται πόσο σημαντικό είναι να ελέγχεται η θερμοκρασία του σώματος σε κάθε επίσκεψη ασθενούς στο νοσοκομείο.

«Η οδηγία μας είναι ότι ότι σε όλες τις δομές υγείας πρέπει να γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας πριν την είσοδο οποιουδήποτε στο κτίριο. Επιπλέον, ο γιατρός θα πρέπει να καταγράφει πάντοτε τη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων τόσο στον COVID-19, όσο και σε άλλες λοιμώξεις», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα