Η Πρόληψη της COVID-19 σε 13 Απλές Οδηγίες

Η εμφάνιση του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2 αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα των μέτρων για την πρόληψη της COVID-19.

Όπως έχουν δείξει τα πρώιμα δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος, αυτό μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα από τα προηγούμενα στελέχη, στα οποία περιλαμβάνεται και το γνωστό μας πλέον στέλεχος Δέλτα.

Η κύρια οδός μετάδοσης του SARS-CoV-2 είναι τα σωματίδια της αναπνοής που μεταφέρονται με τον αέρα, ωστόσο γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τις επιφάνειες.

Ένας παράγοντας που έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση του ιού είναι είναι το γεγονός ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς. Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν δεν έχουμε εμφανή συμπτώματα είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα για την πρόληψη της COVID-19, καθώς ενδέχεται να μεταδίδουμε τον ιό εν αγνοία μας.

Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε 13 απλές προσεγγίσεις για την πρόληψη της COVID-19.

Εμβολιασμός

Χωρίς αμφιβολία, ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο μέτρο για την πρόληψη της COVID-19 που διαθέτουμε σήμερα. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και μπορούν να μας προστατεύσουν από τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.

Τα εμβόλια βοηθούν επίσης και στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού καθώς μειώνουν το χρόνο που είμαστε μολυσματικοί αν είμαστε φορείς του ιού.

Πλένετε τα Χέρια σας Συχνά και Προσεκτικά

Είναι σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κατά το πλύσιμο των χεριών πρέπει να πλένουμε την περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα, αλλά και κάτω από τα νύχια.

Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικό.

Μην Αγγίζετε το Πρόσωπό σας

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες επιφάνειες μέχρι και για 72 ώρες. Τα πόμολα και το χερούλι της σκάλας αποτελούν σημεία που μπορεί να έχουν σωματίδια του ιού, επομένως αν τα ακουμπήσουμε μετά δεν θα πρέπει να αγγίξουμε το πρόσωπό μας καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό από τη ρίνα, το στόμα και τους οφθαλμούς.

Μην Κάνετε Χειραψίες ή Αγκαλιές

Αποφύγετε όσο το δυνατόν τις χειραψίες και τους εναγκαλισμούς. Η δερματική επαφή μπορεί να μεταφέρει σωματίδια του SARS-CoV-2 στα χέρια μας τα οποία αν φέρουμε στο στόμα ή τη ρίνα μας μπορεί να μολυνθούμε με τον ιό.

Μην Μοιράζεστε Προσωπικά Αντικείμενα

Την περίοδο της πανδημίας δεν πρέπει να μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα όπως:

 • Κινητό τηλέφωνο
 • Makeup
 • Χτένες

Είναι επίσης σημαντικό να μην μοιραζόμαστε μαχαιροπίρουνα ή καλαμάκια. Μάθετε στα παιδιά να γνωρίζουν ποια είναι τα δικά τους σκεύη και ζητήστε τους να χρησιμοποιούν μόνο αυτά.

Καλύψτε το Στόμα και τη Μύτη σας όταν Βήχετε ή Φτερνίζεστε

Ο SARS-CoV-2 βρίσκεται στο ρίνα και στο στόμα σε υψηλές ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε απελευθερώνετε στον αέρα σημαντικές ποσότητες σταγονιδίων που μεταφέρουν τον ιό, οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε άλλα άτομα.

Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε χρησιμοποιήστε μαντηλάκια και πλύνετε άμεσα τα χέρια σας.

Καθαρίστε τις Επιφάνειες

Χρησιμοποιήστε αλκοολικά διαλύματα για να καθαρίστε επιφάνειες του σπιτιού σας όπως:

 • Πόμολα
 • Έπιπλα
 • Παιχνίδια

Προσπαθήστε επίσης να καθαρίζετε τακτικά το κινητό σας τηλέφωνο, το laptop ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά.

Όταν επιστρέψετε από το σούπερ μάρκετ καθαρίστε τις σακούλες και τις συσκευασίες.

Τηρήστε τις Αποστάσεις

Αν έχετε μολυνθεί με τον SARS-CoV-2, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε υψηλό ιικό φορτίο στα πτύελα και τις ρινικές εκκρίσεις, ανεξαρτήτως αν παρουσιάζετε συμπτώματα ή όχι. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να τηρούμε τις αποστάσεις με σκοπό να περιορίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Αν χρειαστεί να βγούμε από το σπίτι μας θα πρέπει πάντα να διατηρούμε απόσταση 2 μέτρων από τα άλλα άτομα, καθώς ακόμα και με την ομιλία μπορεί να μεταδώσουμε τον ιό.

Αποφύγετε τους Συνωστισμούς

Σε χώρους με πολλά άτομα προφανώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αποφεύγουμε (εφόσον αυτό είναι δυνατό) τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Περιορίστε τις Επισκέψεις σε Εστιατόρια/Καφετέριες

Ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον, τα εστιατόρια και οι καφετέριες αποτελούν χώρους όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Ακόμα και αν εμείς τηρούμε τα μέτρα για την πρόληψη της COVID-19, ενδεχομένως άλλα άτομα δεν είναι εξίσου προσεκτικά με αποτέλεσμα να εκτεθούμε στον ιό.

Αν τελικά επισκεφθούμε κάποιο εστιατόριο ή παραγγείλουμε φαΐ στο σπίτι, καλό είναι να προτιμήσουμε ζεστά τρόφιμα καθώς οι θερμοκρασίες άνω των 56 βαθμών συνήθως καταστρέφουν τον ιό.

Πλένετε τα Φρούτα και τα Λαχανικά

Πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό βεβαιωθείτε ότι το έχετε πλύνει επαρκώς με νερό της βρύσης.

Προϊόντα όπως τα αντισηπτικά και το σαπούνι ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται στον καθαρισμό φρούτων και λαχανικών.

Φορέστε Μάσκα

Η μάσκα είναι απαραίτητη σε κάθε περιβάλλον όπου μπορεί να έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα. Ακολούθως αναφέρουμε ορισμένες οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας:

 • Η χρήση μάσκας δεν αρκεί από μόνη της για την πρόληψη της COVID-19. Κατά συνέπεια, όταν φοράμε μάσκα δεν θα πρέπει να αμελούμε την τήρηση των άλλων μέτρων πρόληψης.
 • Η πάνινη μάσκα δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με τα υπόλοιπα είδη μάσκας. Ιδανικά, θα πρέπει να φοράμε μάσκα Ν95 η οποία εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο.
 • Πλένετε τα χέρια σας πριν βάλετε ή βγάλετε τη μάσκα.
 • Πλένετε τη μάσκα Ν95 μετά από κάθε χρήση.
 • Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από τα χέρια στη μάσκα. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει ποτέ να αγγίζουμε τη μάσκα όσο τη φοράμε.
 • Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να φορούν μάσκα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Παραμείνετε στο Σπίτι αν έχετε Συμπτώματα

Αν παρουσιάσετε συμπτώματα COVID-19 είναι σημαντικό να παραμείνετε στο σπίτι σας μέχρι να αναρρώσετε πλήρως. Μην κάθεστε, κοιμάστε ή τρώτε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας σας, ακόμα κι αν μένετε στο ίδιο σπίτι.

Αν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν σημαντικά, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Φωτογραφία: Oleg Magni

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα