Νέα Δεδομένα για τα Συμπτώματα του COVID-19 στα Παιδιά: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς

Αν και τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα από τον COVID-19, τις τελευταίες ημέρες έρχονται στο φως αναφορές που δείχνουν ότι ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανίσει μία σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.

Ο λόγος για την MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children), η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην καρδιά, καθώς και άλλα όργανα. Πρώιμα δεδομένα έχουν συγκρίνει την MIS-C με τη νόσο Kawasaki, μία φλεγμονώδη νόσο που προκαλεί καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, αν και αρκετά περιστατικά της MIS-C μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki, αυτό δεν ισχύει για όλα. Οι ειδικοί πιστεύουν σήμερα ότι η MIS-C αποτελεί αντίδραση του οργανισμού σε παρούσα ή προηγούμενη λοίμωξη COVID-19, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε, όπως για παράδειγμα γιατί ορισμένα παιδιά με τη νόσο έχουν αρνητικές εξετάσεις για τον COVID-19.

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Νέας Φλεγμονώδους Νόσου Γνωστής ως MIS-C;

Τα συμπτώματα της MIS-C δεν ταυτίζονται σε όλους τους ασθενείς. Τα συχνότερα από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό με παρατεταμένη διάρκεια (πάνω από 2 ημέρες)
 • Εξάνθημα
 • Επιπεφυκίτιδα
 • Κοιλιακό άλγος
 • Έμετο ή/και διάρροια
 • Διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες
 • Ερυθρά και ξηρά χείλη
 • Γλώσσα με πιο ερυθρό χρώμο απ’ ότι συνήθως που «μοιάζει με φράουλα»
 • Οιδήματα στα χέρια και τα πόδια
 • Ευερεθιστότητα ή/και υπνηλία ή αδυναμία

Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται σε αρκετές διαφορετικές νόσους. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει πυρετό, εξάνθημα, διογκωμένους λεμφαδένες και «γλώσσα που ομοιάζει φράουλα», ενώ αρκετοί άλλοι ιοί προκαλούν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, έμετο και διάρροια. Προκειμένου να θέσουν τη διάγνωση της MIS-C οι γιατροί, εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, κάνουν επίσης κλινική εξέταση και εξετάσεις για εκτιμήσουν την παρουσία φλεγμονής αλλά και τη λειτουργικότητα διαφόρων οργάνων.

Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς για την MIS-C

Καθώς η MIS-C είναι ακόμα μία νέα νόσος, αυτά που δεν γνωρίζουμε σήμερα είναι περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε. Ωστόσο, αν είστε γονιός θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η MIS-C:

 • Είναι σπάνια. Ο αριθμός των περιστατικών της νόσου είναι σχετικά χαμηλός, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τον αριθμό των ασθενών από COVID-19 παγκοσμίως. Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβληθούν αν το παιδί του παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν διαγνωστεί με COVID-19.
 • Μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η νόσος είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες, καθώς και με υποστήριξη των οργάνων που επηρεάζονται. Αν και έχει προκαλέσει ήδη κάποιους θανάτους, τα περισσότερα παιδιά που παρουσίασαν την παραπάνω νόσο τελικά ανάρρωσαν.
 • Είναι σοβαρή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν το παιδί σας παρουσιάσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ιδιαίτερα αν έχει πυρετό για περισσότερες από 2 ημέρες. Ιδιαίτερα αν πιστεύετε ότι το παιδί σας ενδέχεται να πάσχει από COVID-19, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας πληροφορήσει τι πρέπει να κάνετε.

Αρκετοί γονείς φοβούνται να βγάλουν τα παιδιά τους από το σπίτι όσο διαρκεί η πανδημία του COVID-19 και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Ωστόσο, μην αφήσετε στον φόβο αυτό να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών σας και τηλεφωνήστε άμεσα στον γιατρό σας προκειμένου τα παιδιά να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα