COVID-19: Ποιες Διαφορές έχει η Ανοσιακή Απόκριση των Παιδιών από Αυτή των Ενηλίκων;

Τα χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν τα παιδιά από τη σοβαρή COVID-19 θέλησε να εξετάσει μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της μελέτης, τα παιδιά παρουσιάζουν συνήθως ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων από τους ενήλικες, καθώς και αύξηση των φλεγμονωδών πρωτεϊνών η οποία εντοπίζεται μόνο στη ρίνα και όχι στο αίμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Cell.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 81 βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας. Η επιστημονική ομάδα ζήτησε από τις μητέρες να συλλέγουν ρινικά δείγματα εβδομαδιαίως από τα παιδιά τους από την ηλικία των 2 εβδομάδων. Οι επιστήμονες έλαβαν επίσης δείγματα αίματος από τα παιδιά σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Τα παραπάνω, επέτρεψαν στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την ανοσιακή απόκριση στα παιδιά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2. 54 από τα παραπάνω παιδιά μολύνθηκαν από τον ιό και παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, ενώ 27 παιδιά που είχαν αρνητικές εξετάσεις σε όλο το διάστημα που εξέτασε η μελέτη αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Στην έρευνα εξετάστηκαν επίσης ρινικά δείγματα από 19 μητέρες που νόσησαν από COVID-19 καθώς και 19 γυναίκες χωρίς ιστορικό της νόσου. Ακόμη, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος από 89 ενήλικες με ιστορικό λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, καθώς και 12 υγιείς εθελοντές.

Στις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες εξέτασαν αρκετά χαρακτηριστικά της ανοσιακής απόκρισης μέσω μίας προσέγγισης που λέγεται συστηματική ανοσολογία. Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η απόκριση αντισωμάτων στα παιδιά διαφέρει από αυτή των ενηλίκων σε μία COVID-19 λοίμωξη. Τυπικά, οι ενήλικες παράγουν αντισώματα τα οποία παραμένουν υψηλά για λίγες εβδομάδες και στη συνέχεια μειώνονται. Αντιθέτως, στα παιδιά τα αντισώματα παρέμειναν υψηλά σε όλο το διάστημα που εξέτασε η μελέτη (300 ημέρες).

Μία άλλη παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι στους ενήλικες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των φλεγμονωδών κυτταροκινών στο αίμα, γεγονός που έχει συνδεθεί με σοβαρότερη COVID-19 λοίμωξη και αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Στα παιδιά δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα των παραπάνω ανοσιακών πρωτεϊνών στο αίμα, παρά μόνο στη ρίνα.

Εξηγώντας τις παραπάνω παρατηρήσεις οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πιθανώς η αύξηση των φλεγμονωδών κυτταροκινών στη ρίνα ανακόπτει την πορεία του SARS-CoV-2 στο σημείο της μόλυνσης, προστατεύοντας έτσι τα παιδιά από τον ιό.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι πιθανώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε φάρμακα που μιμούνται την ανοσιακή απόκριση των παιδιών, ενισχύοντας τα επίπεδα των αντισωμάτων χωρίς να αυξάνονται ταυτόχρονα και τα επίπεδα της φλεγμονής στο αίμα.

Φωτογραφία: Polesie Toys

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα