Μπορεί η Διατροφή να Επηρεάσει τα Συμπτώματα της COVID-19;

Η σύνδεση ανάμεσα στις διατροφικές διαταραχές και τον κίνδυνο COVID-19 θεωρείται πλέον δεδομένη και βασίζεται σε εκτενή επιστημονικά δεδομένα. Η παχυσαρκία με τη σειρά της γνωρίζουμε πλέον ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να απαντήσουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19, ενώ άλλοι παραμένουν ασυμπτωματικοί κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέτρα πρόληψης για την COVID-19. Η υψηλή αποτελεσματικότητα αλλά και η ασφάλεια των εμβολίων έχουν αποδειχθεί από αρκετές μελέτες οι οποίες έχουν δείξει επίσης ότι τα εμβόλια θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου COVID-19. Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η διατροφή αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της COVID-19 και αυτή τη στιγμή αρκετές μελέτες εξερευνούν το ρόλο της στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η τελευταία έρευνα που δημοσίευσε αποτελέσματα για την παραπάνω σύνδεση προέρχεται από το Μεξικό και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Γουδαλαχάρα. Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής εξερεύνησαν τη σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα της COVID-19 και την καθημερινή διατροφή ενηλίκων εθελοντών. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 236 ασθενείς με υποπτευόμενη COVID-19, εκ των οποίων οι 103 είχαν τελικά θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή που έκανε στο διάστημα των 3 μηνών πριν τις εξετάσεις για την COVID-19. Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με θετικές εξετάσεις για τον ιό που κατανάλωναν περισσότερα όσπρια, σιτηρά και δημητριακά είχαν συνήθως μειωμένα συμπτώματα σε σχέση με τους υπολοίπους.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει τη σημαντικότητα της διατροφής στην εποχή της πανδημίας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πορεία σχεδόν όλων των νόσων, επομένως είναι λογικό να ισχύει το ίδιο και για την COVID-19», αναφέρει ο καθηγητής Elihud Salazar-Robles, επικεφαλής της μελέτης.

«Το δείγμα που εξετάσαμε ήταν σχετικά μικρό επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι η έρευνα αποδεικνύει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τη σοβαρότητα της COVID-19. Ωστόσο, ακόμα και μία μελέτη αυτού του μεγέθους δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατροφή για διάφορες παθήσεις. Από την έρευνά μας προκύπτει επίσης ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό μπορεί να περιορίσει την επιβάρυνση της COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς τους να προσέχουν τη διατροφή τους, ιδιαίτερα αν δουλεύουν σε περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στην COVID-19», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Anna Shvets / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα