Γρίπη και COVID-19: Γιατί είναι Σημαντικό να Εμβολιαστούμε και Φέτος

Η πτώση των θερμοκρασιών το φθινόπωρο σηματοδοτεί μεταξύ άλλων και την έναρξη της κυκλοφορίας των παθογόνων του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων ο ιός της γρίπης και ο SARS-CoV-2. Αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος για να αρχίσουμε την προετοιμασία μας με σκοπό την πρόληψη των λοιμώξεων από τα παραπάνω παθογόνα μέσω του εμβολιασμού.

Τι Δείχνουν οι Εκτιμήσεις για την Εποχή της Γρίπης Φέτος;

Τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε επικεντρωθεί περισσότερο στην COVID-19 με αποτέλεσμα ο ιός της γρίπης να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πέρσι, τα περιστατικά της γρίπης ήταν πολύ περιορισμένα και μάλιστα έφτασαν τη χαμηλότερη τιμή τους τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, φέτος η εικόνα θα είναι μάλλον διαφορετική.

Όλα τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η φετινή εποχή της γρίπης θα είναι βαρύτερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και αυτό αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες.

Η πρώτη ένδειξη έρχεται από την Αυστραλία, όπου η εποχή της γρίπης είχε σχεδόν τριπλάσιο αριθμό περιστατικών σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και επομένως ο χειμώνας εκεί είναι τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο. Συχνά, η σοβαρότητα της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο έχει προγνωστική ισχύ για την εποχή της γρίπης που ακολουθεί στο βόρειο ημισφαίριο.

Μία άλλη ένδειξη ότι η φετινή εποχή της γρίπης θα είναι σοβαρότερη είναι το γεγονός ότι η χρήση μάσκας έχει περιοριστεί σημαντικά. Τα προηγούμενα 2 χρόνια, η ευρεία χρήση μάσκας είχε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα περιστατικά της γρίπης, ωστόσο φέτος αυτό το μέτρο πρόληψης έχει εκλείψει σε μεγάλο βαθμό, κατά συνέπεια αναμένεται να κυκλοφορήσει περισσότερο ο ιός.

Το Εμβόλιο της Γρίπης

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, όλοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης με εξαίρεση αυτούς που είχαν απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις μετά το εμβόλιο στο παρελθόν. Το εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν ιδιαίτερα οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τη γρίπη, όπως για παράδειγμα:

  • Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών
  • Οι ασθενείς που διαμένουν σε γηροκομεία
  • Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες καρδιακές παθήσεις, καθώς και οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, ΧΑΠ και άλλες πνευμονικές νόσους
  • Οι ασθενείς με νόσο του Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα νευρολογικά προβλήματα
  • Οι ασθενείς με διαβήτη, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες νεφροπάθειες ή ηπατοπάθειες
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες

Τα Εμβόλια της COVID-19

Αυτή τη στιγμή, τα νέα εμβόλια της COVID-19 είναι διαθέσιμα για όλους τους ασθενείς που έχουν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις των προηγουμένων εμβολίων. Οι νέες αναμνηστικές δόσεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι διδύναμες, δηλαδή δημιουργούν αντισώματα τόσο για το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, όσο και για τις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), οι οποίες έχουν αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Ιδανικά, η νέα αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 μήνες μετά την προηγούμενη δόση εμβολίου της COVID-19 που έχουμε κάνει.

Προς το παρόν, η αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων δεν είναι γνωστή, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι κλινικές δοκιμές για αυτά τα εμβόλια, ωστόσο καθώς έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τις νεότερες παραλλαγές του ιού, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Γενικότερα, οτιδήποτε αυξάνει την ανοσία μας για το στέλεχος Όμικρον, μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων από την COVID-19.

Για παράδειγμα, μία πρόσφατη έρευνα που εξέτασε ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας διαπίστωσε ότι σε αυτούς που είχαν κάνει 2 αναμνηστικές δόσεις τα ποσοστά των μολύνσεων ήταν 26% χαμηλότερα, τα ποσοστά των νοσηλειών 60% χαμηλότερα και τα ποσοστά των θανάτων 90% χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει 1 μόνο δόση.

Άλλα Μέτρα Πρόληψης

Το πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικού και η αποφυγή των συνωστισμών είναι μερικές απλές προσεγγίσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μίας μόλυνσης με τον ιό της γρίπης. Η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση και ο επαρκής ύπνος τη νύχτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει τον ιό αν μολυνθούμε.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα