Εμβόλια COVID-19: Δεν Αυξάνουν τον Κίνδυνο Συνδρόμου Guillain-Barré Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barré, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μία σπάνια νευρολογική διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προκαλεί βλάβες στα νεύρα.

Τον Ιούλιο του 2021, το FDA των ΗΠΑ είχε βγάλει μία ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε ότι οι ασθενείς που κάνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενδεχομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την παραπάνω δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας ανέπτυξε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό και τον κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barré. Για τις αναλύσεις τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το σύστημα VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), μία βάση δεδομένων με πληροφορίες για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων.

«Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το σύστημα VAERS δείξαμε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συνδρόμου Guillain-Barré στον πληθυσμό των εμβολιασμένων. Η πληροφορία αυτή ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στην ασφάλεια των εμβολίων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μετά την ανακοίνωση του FDA τον Ιούλιο του 2021, οι επιστήμονες της μελέτης θέλησαν να εξερευνήσουν περισσότερο αν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19. Για το λόγο αυτό έκαναν μία λεπτομερή μελέτη στην οποία εξέτασαν όλα τα διαφορετικά είδη των εμβολίων για την COVID-19, καθώς και εμβόλια για άλλες νόσους προκειμένου να έχουν μία καλύτερη εικόνα.

«Τα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και σήμερα γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο Guillain-Barré είναι αποτέλεσμα παθολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μάλιστα, σήμερα έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά ασθενών που παρουσίασαν σύνδρομο Guillain-Barré μετά από μία βακτηριακή λοίμωξη.

«Στην αρχή των εμβολιασμών υπήρχαν αναφορές ότι κάποιος έκανε το εμβόλιο και λίγες εβδομάδες αργότερα παρουσίασε σύνδρομο Guillain-Barré. Οι ασθενείς αυτοί ενδέχεται να είχαν μία βακτηριακή λοίμωξη το ίδιο διάστημα, επομένως η εμφάνιση του συνδρόμου δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο», τόνισε η επιστημονική ομάδα.

Προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχει στατιστικώς σημαντική αύξηση στον κίνδυνο του συνδρόμου Guillain-Barré στους εμβολιασμένους, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από τη βάση VAERS, τα οποία και οργάνωσαν με διάφορους τρόπους. Αρχικά, χώρισαν τα δεδομένα σε 3 περιόδους και συγκεκριμένα πριν την πανδημία, το διάστημα της πανδημίας πριν τα εμβόλια της COVID-19 και το διάστημα μετά τα εμβόλια. Οι δύο πρώτες περίοδοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Ακολούθως, εξέτασαν τα ποσοστά των διαγνώσεων του συνδρόμου Guillain-Barré σε κάθε περίοδο, εξετάζοντας παράλληλα και τις διαγνώσεις μετά τη χορήγηση άλλων εμβολίων, όπως για παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, της μηνιγγίτιδας, του πνευμονιόκοκκου και του HPV.

«Η αρχική μας παρατήρηση ήταν ότι υπήρχαν περισσότερα περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré μετά τα εμβόλια της COVID-19 συγκριτικά με άλλα εμβόλια. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά δεν ήταν υψηλότερα σε σχέση με τα ποσοστά του συνδρόμου στο γενικό πληθυσμό. Πρακτικά αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν συνδέεται στατιστικώς σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barré», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει και νέες μελέτες στις οποίες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία που ανέπτυξαν για να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα εμβόλια της COVID-19 και άλλες νόσους.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα