COVID-19: Νέα Έρευνα Δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 Μπορεί να Μεταδοθεί Εξίσου Εύκολα στη Ζέστη και την Υγρασία

Μία νέα έρευνα που εξέτασε το νέο κοροναϊό και συγκεκριμένα το βαθμό που επηρεάζεται η εξάπλωσή του από το κλίμα, παρατήρησε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εξίσου αποτελεσματικά στη ζέστη και την υγρασία. Η έρευνα ουσιαστικά διαψεύδει τη θεωρία ότι η εξάπλωση του SARS-CoV-2 είναι ευκολότερη στον ψυχρό καιρό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από 1 φορέα σε 8 άλλα άτομα σε συνθήκες με υψηλή υγρασία και ζέστη. Για το σκοπό αυτό εξέτασαν 9 ασθενείς που είχαν επισκεφθεί ένα δημόσιο λουτρό της Κίνας. Οι παρατηρήσεις τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Ο κοροναϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες και έχει προκαλέσει περισσότερα από 800.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Πώς διαφέρει ο SARS-CoV-2 από τους Υπόλοιπους Ιούς;

Ο SARS-CoV-2 έχει αρκετές ομοιότητες με προηγούμενους κοροναϊούς, όπως για παράδειγμα τον SARS-CoV και τον MERS, οι οποίοι είχαν προκαλέσει σοβαρές επιδημίες πριν από μερικά χρόνια. Η σημαντικότερη διαφορά του SARS-CoV-2 με τους παραπάνω ιούς είναι ότι μεταδίδεται πολύ ευκολότερα. Η μετάδοσή του γίνεται συνήθως μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής και του βήχα, καθώς και της άμεσης επαφής με σωματίδια του ιού. Αν και τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε 3-7 ημέρες, η περίοδος επώασης μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 24 ημέρες.

Ο COVID-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικός σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο σε άλλους προκαλεί σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή πνευμονία. Τα περισσότερα περιστατικά της νόσου παρατηρούνται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά και σε νεαρούς ενήλικες ή και παιδιά. Σε αρκετές χώρες, όπως η Ιταλία, έχει παρατηρηθεί επίσης εκτεταμένη νοσοκομειακή μετάδοση του ιού τόσο σε γιατρούς όσο και σε ασθενείς.

Τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι συνήθως ηλικιωμένοι ασθενείς, με υποκείμενες νόσους. Οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο είναι η υπέρταση και ακολουθούν ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Η Έρευνα

Οι επιστήμονες εξέτασαν 9 ασθενείς από την πόλη Huai’an η οποία βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βόρεια του Wuhan, στην επαρχία Jiangsu. Οι ασθενείς προσήλθαν στο νοσοκομείο από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Η διάγνωση του COVID-19 έγινε με τη χρήση QRT-PCR από ρινοφαρυγγικά δείγματα των ασθενών. Ακολούθως οι γιατροί επιβεβαίωσαν τη διάγνωση με αξονική τομογραφία και εξετάσεις αίματος.

Τα Αποτελέσματα

Το δημόσιο λουτρό είχε μία πισίνα, σάουνα και μπάνια. Ο συνολικός χώρος του κτιρίου ήταν σχεδόν 300 τετραγωνικά μέτρα ενώ είχε συνεχώς 60% υγρασία και θερμοκρασία από 25°C μέχρι 41°C. Ο αρχικός ασθενής είχε ταξιδέψει στο Wuhan και στη συνέχεια, επιστρέφοντας στο Huai’an έκανε μπάνιο στο δημόσιο λουτρό στις 18 Ιανουαρίου. Την επόμενη μέρα παρουσίασε πυρετό και στις 25 Ιανουαρίου έκανε εξετάσεις και επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από COVID-19.

7 από τους υπόλοιπους ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει επίσης κάποια υπηρεσία στο ίδιο κτίριο από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 24 του ιδίου μήνα. Όλοι παρουσίασαν συμπτώματα 6-9 ημέρες αργότερα. Ο τελευταίος ασθενής ήταν ένας εργαζόμενος στο δημόσιο λουτρό και παρουσίασε συμπτώματα στις 30 Ιανουαρίου. Όλοι οι ασθενείς ήταν νεαρής ηλικίας (μέση ηλικία 35).

Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε σε όλους τους ασθενείς με qRT-PCR.

Γιατί έχει Σημασία η Παρούσα Μελέτη;

Προηγούμενες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι η μετάδοση του ιού είναι δυσκολότερη σε περιβάλλον με ζέστη και υγρασία. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την ίδια ευκολία και σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται από τη μετάδοση του ιού σε 8 υγιή άτομα που χρησιμοποίησαν το ίδιο δημόσιο λουτρό 6 ημέρες μετά τον αρχικό ασθενή.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι η πρόληψη της νόσου έχει ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα, οι μέθοδοι πρόληψης που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού περιλαμβάνουν την παραμονή στο σπίτι, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας. Η χρήση του καταλλήλου προστατευτικού εξοπλισμού από τους επαγγελματίες υγείας έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα