Υποκατάστατα Κρέατος: Καλύπτουν τις Ανάγκες του Οργανισμού σε Σίδηρο και Ψευδάργυρο;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν δίαιτες με φυτικά τρόφιμα με σκοπό να βελτιώσουν την υγεία τους. Ορισμένες από τις δίαιτες αυτές περιέχουν υποκατάστατα κρέατος, δηλαδή τρόφιμα που μιμούνται την υφή και τη γεύση του κρέατος, χωρίς ωστόσο να περιέχουν ζωικά προϊόντα.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients αποφάσισε να εξετάσει τη διατροφική αξία αρκετών διαφορετικών υποκατάστατων κρέατος, καταλήγοντας σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα τα υποκατάστατα κρέατος έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενώ και οι ποσότητες ψευδαργύρου που περιέχουν είναι πολύ περιορισμένες.

Τα Υποκατάστατα Κρέατος ως Πηγή Πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Η ουσία αυτή βρίσκεται σε αρκετά διαφορετικά τρόφιμα, επομένως έχουμε διάφορες επιλογές στη διατροφή προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας στην παραπάνω θρεπτική ουσία.

Το κοτόπουλο, το ψάρι και το μοσχάρι είναι ζωικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, υπάρχουν και διάφορα φυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια, οι σπόροι και οι φακές.

Με σκοπό να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων που κάνουν χορτοφαγικές δίαιτες σε πρωτεΐνες ή άλλες θρεπτικές ουσίες, αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να παρασκευάζουν υποκατάστατα κρέατος. Τα προϊόντα αυτά έχουν παρόμοια γεύση με το κρέας, ωστόσο προέρχονται από φυτικές πηγές.

Υποκατάστατα Κρέατος: Διατροφική Αξία

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τη διατροφική αξία σε 44 διαφορετικά υποκατάστατα κρέατος που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, εξετάζοντας την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, λίπη, πρωτεΐνες και αλάτι.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τη βιοδιαθεσιμότητα ουσιών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος στα παραπάνω προϊόντα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα ζωικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα στις παραπάνω δύο θρεπτικές ουσίες επομένως ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε αν και τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Αν και τα υποκατάστατα κρέατος περιέχουν συχνά σίδηρο και ψευδάργυρο, ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις παραπάνω ουσίες εξ’ αιτίας μίας ουσίας που λέγεται φυτικό οξύ (phytate). Το φυτικό οξύ εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου και η ουσία αυτή βρίσκεται σε αρκετά υποκατάστατα κρέατος.

Μεγάλες Διαφορές στη Διατροφική Αξία

Από τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές αναφορικά με τη διατροφική αξία διαφόρων υποκατάστατων κρέατος.

Γενικότερα, τα περισσότερα από τα παραπάνω προϊόντα είχαν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, η οποία δεν ήταν ικανή να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού.

Η εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα ήταν τα προϊόντα μυοκπρωτεϊνών, τα οποία προέρχονται από μύκητες. Μόνο αυτά τα προϊόντα είχαν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου, όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

Αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, όλα τα υποκατάστατα κρέατος είχαν εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες.

«Τα υποκατάστατα κρέατος όπως τα φυτικά λουκάνικα, κεφτεδάκια και μπιφτέκια έχουν πολύ χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου και ψευδαργύρου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες φυτικού οξέος, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Ακόμα κι αν προσθέσουμε σίδηρο στα παραπάνω τρόφιμα, δεν θα βελτιώσουμε σημαντικά τη διατροφική τους αξία καθώς και πάλι το φυτικό οξύ θα εμποδίζει την απορρόφηση», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι αυτοί που επιλέγουν χορτοφαγικές δίαιτες θα πρέπει πιθανώς να παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου και ψευδαργύρου καθώς δεν είναι δυνατό να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες από τα υποκατάστατα κρέατος.

Φωτογραφία: Grooveland Designs

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα