Βιταμίνη Β6: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση Κατάθλιψης και Άγχους;

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας χορήγησε υψηλές δόσεις της παραπάνω συμπληρωμάτων σε μία ομάδα εθελοντών νεαρής ηλικίας και διαπίστωσε μείωση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε αυτούς που έλαβαν τα συμπληρώματα για ένα μήνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental και προσφέρουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη χρησιμότητα των συμπληρωμάτων στην πρόληψη ή αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης.

«Η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στην υγιή ισορροπία των νευρώνων του εγκεφάλου. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει ορισμένες διαταραχές της διάθεσης και νευροψυχιατρικές νόσους με διαταραχές της παραπάνω ισορροπίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β6 ενισχύει την παραγωγή μίας σηματοδοτικής ουσίας στον εγκέφαλο, ένα φαινόμενο που συνδέθηκε με περιορισμό των συμπτωμάτων άγχους στους εθελοντές», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αν και διάφορες προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα πολυβιταμινών μπορεί να περιορίσουν τα επίπεδα του άγχους, ελάχιστες μελέτες είχαν εξερευνήσει ξεχωριστά το ρόλο της κάθε βιταμίνης.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στο ρόλο της βιταμίνης Β6, η οποία γνωρίζουμε ότι αυξάνει την παραγωγή του GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), μία χημική ουσία που δρα στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Στην κλινική δοκιμή, περισσότεροι από 300 εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε βιταμίνη Β6, η άλλη βιταμίνη Β12 και η τελευταία placebo σε δόσεις πολύ υψηλότερες από τις συνιστώμενες.

Τόσο στην ομάδα ελέγχου όσο και στην ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη Β12 δεν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στους εθελοντές. Στην ομάδα της βιταμίνης Β6, ωστόσο υπήρχαν στατιστικώς σημαντικά οφέλη.

Η αύξηση των επιπέδων του GABA στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης Β6 διαπιστώθηκε από εξετάσεις που έγιναν στο τέλος της μελέτης, γεγονός που πρακτικά επιβεβαιώνει τα οφέλη της συγκεκριμένης βιταμίνης στην αντιμετώπιση του άγχους.

«Η βιταμίνη Β βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα μεταξύ των οποίων ο τόνος, ο αρακάς, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, οι δόσεις που χορηγήσαμε στη μελέτη μας είναι δυνατό να επιτευχθούν μόνο με τη λήψη συμπληρωμάτων», αναφέρουν οι συγγαφείς.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια και οι επιδράσεις της βιταμίνης Β6 στα συμπτώματα του άγχους ήταν σχετικά περιορισμένες σε σχέση με τα αγχολυτικά φάρμακα. Ωστόσο, το πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων είναι ότι προκαλούν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων που εξετάσαμε σε ένα μεγαλύτερο δείγμα», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Yaroslav Shuraev

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα