Το Κόκκινο Κρασί Αποτελεί τον Κοινότερο Προκλητικό Παράγοντα για την Ημικρανία

Το αλκοόλ και ιδιαίτερα το κόκκικο κρασί, θεωρείται κοινός προκλητικός παράγοντας για την ημικρανία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2000 ασθενείς με ημικρανία, εκ των οποίων το 35.6% θεώρησε ότι το αλκοόλ αποτελεί προκλητικό παράγοντα για τα επεισόδια ημικρανίας.

Μεταξύ των διαφόρων αλκοολούχων ποτών, το κρασί (ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί) θεωρήθηκε ότι προκαλεί συχνότερα ημικρανία (77.8%), ενώ αυτό που ενοχοποιήθηκε λιγότερο ήταν η βότκα (8.5%). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις το 8.8% των εθελοντών υποστήριξε ότι το κόκκινο κρασί πάντοτε προκαλούσε ένα επεισόδιο ημικρανίας.

«Οι ασθενείς με ημικρανία πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια των γιορτών έτσι ώστε να αποφύγουν ένα επεισόδιο ημικρανίας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι», είπε η Τζισέλα Τέργουιντ, μία από τους επικεφαλής της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Neurology.

Στην έρευνα, το 1/3 από τους 2197 εθελοντές είπε ότι η ημικρανία εμφανίζεται τυπικά μέσα σε 3 ώρες από την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σχεδόν το 90% είπε ότι θα έχει παρουσιαστεί ένα επεισόδιο ημικρανίας μέσα σε 10 ώρες, ανεξαρτήτως του είδους αλκοόλ που καταναλώθηκε.

«Λόγω της ταχείας εμφάνισης της ημικρανίας μετά την κατανάλωση αλκοόλ, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι η τυπική κεφαλαλγία που συνοδέυει την κατανάλωση αλκοόλ, επομένως αποδίδεται σε διαφορετικό μηχανισμό», είπε η Τέργουιντ.

«Είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός προκλητικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα η στέρηση του ύπνου και η έμμηνος ρύση, ευθύνονται για την εμφάνιση του επεισοδίου ημικρανίας», πρόσθεσε.

Η Τέργουιντ είπε ότι είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί πάντοτε ένα επεισόδιο ημικρανίας. Ωστόσο, το 1/4 των εθελοντών είπε ότι σταμάτησε την κατανάλωση αλκοόλ λόγω του φόβου για τις παραπάνω επιδράσεις του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Νόα Ρόζεν, διευθυντής του Κέντου Υγείας για την Κεφαλαλγία Northwell στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν το αλκοόλ προκλητικό παράγοντα για την ημικρανία και ακόμα λιγότεροι πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει ημικρανία με συνέπεια, ωστόσο η μειοψηφία που το πιστεύει είναι ένας σημαντικός αριθμός».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν το αλκοόλ καθώς φοβούνται ότι μπορεί να εμφανιστεί ημικρανία», είπε ο Ρόζεν, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα «Οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία πρέπει να γνωρίζουν ότι το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ενός επεισοδίου, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άλλους προκλητικούς παράγοντες, όπως το στρες, η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου», πρόσθεσε.

«Το αλκοόλ πάντα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, σε συνδυασμό με μη αλκοολούχα ποτά και σε αραιά χρονικά διαστήματα», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Heather Katsoulis (CC BY-SA 2.0) 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα