Το Γονίδιο BRCA Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Προστάτου

Οι άνδρες που έχουν τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, δύο γονιδίων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας προοπτικής μελέτης.

Οι μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2 έχουν σχετιστεί και στο παρελθόν με 2 έως 6 φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του προστάτου στους άνδρες, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός έχει εκτιμηθεί από αναδρομικές μελέτες, όπως δήλωσε ο Τόμι Νίμπεργκ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Νίμπεργκ και των συνεργατών του δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Urology.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 376 άνδρες με το γονίδιο BRCA1 και 447 άνδρες με το γονίδιο BRCA2 σε δύο ιατρικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας για 5.9 και 5.3 χρόνια αντίστοιχα, κατά μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια αυτή, 16 άνδρες με το γονίδιο BRCA1 και 26 άνδρες με το γονίδιο BRCA2 διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτου. Ο προτυποποιημένος δείκτης επίπτωσης ήταν 4.45 στους άνδρες που είχαν το γονίδιο BRCA2, ενώ ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου του προστάτου ήταν 27% στην ηλικία των 75 και 60% στην ηλικία των 85.

Αυτοί που έφεραν το γονίδιο BRCA1 είχαν συνολικά προτυοποιημένο δείκτη επίπτωσης 2.35, ενώ για τους ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ο ίδιος δείκτης ήταν 3.57.

Στους εθελοντές που έφεραν το γονίδιο BRCA2, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτου συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι μεταλλάξεις στην περιοχή του γονιδίου που σχετίζεται με τον καρκίνο των ωοθηκών (OCCR) συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τις μεταλλάξεις εκτός της περιοχής αυτής.

Το γονίδιο BRCA2 συνδέθηκε επίσης με πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτου.

Οι εθελοντές που έφεραν το γονίδιο BRCA2 είχαν επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτου (προτυποποιημένος δείκτης θνησιμότητας 3.85), κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα εθελοντών με το BRCA1.

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο γονίδιο BRCA2 και τον καρκίνο του προστάτου.  Παρατηρήσαμε επίσης ασθενέστερη σύνδεση ανάμεσα στο γονίδιο BRCA1 και τον καρκίνο του προστάτου, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες», δήλωσε ο Νίμπεργκ και η ομάδα του.

«Οι παρατηρήσεις μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση των ασθενών που φέρουν είτε το γονίδιο BRCA1 είτε το γονίδιο BRCA2», κατέληξαν.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα