Τα Προβιοτικά στην Πρόληψη της Διάρροιας από C. difficile

Τι είναι η διάρροια που σχετίζεται με το Clostridium difficile;

Τα αντιβιοτικά είναι μία από τις κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα. Η θεραπεία με αυτά, ωστόσο, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των μικροοργανισμών που φυσιολογικά αποικίζουν το έντερο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά συμπτωμάτων, με συχνότερο τη διάρροια. Το Clostridium difficileC. difficile) είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος μικροοργανισμός που μπορεί να πολλαπλασιαστεί στο έντερο, όταν έχει διαταραχθεί η ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του τελευταίου. Η νόσηση που προκαλεί το μικρόβιο αυτό μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζεται με διάρροια, κολίτιδα ή ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. Σπανιότερα, μπορεί να προκαλέσει τοξικό μεγάκολο και θάνατο. Το κόστος θεραπείας του συγκεκριμένου μικροβίου είναι ιδιαίτερα υψηλό και προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί (βακτήρια ή μύκητες) που βελτιώνουν την ισορροπία των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έντερο, αναστρέφοντας παράλληλα τις διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση των αντιβιοτικών. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο αποικισμού από παθογόνα βακτήρια. Τα προβιοτικά χορηγούνται συνήθως σε μορφή συμπληρώματος ή στο γιαούρτι και η διαθεσιμότητά τους στα διάφορα καταστήματα αυξάνεται συνεχώς. Τα προβιοτικά θεωρούνται «καλά βακτήρια» και στο παρελθόν έχουν προταθεί τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με το C. difficile.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές;

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας από το C. difficile στους ενηλίκους και τα παιδιά που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία. Εξέτασαν επίσης αν η λήψη των προβιοτικών σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες. Για το σκοπό αυτό εξέτασαν όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για το θέμα μέχρι τις 21 Μαρτίου 2017.

Τι παρατήρησαν οι ερευνητές;

Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 39 τυχαιοποιημένες μελέτες με 9955 εθελοντές. Από αυτές, οι 31 (8672 εθελοντές) εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στην πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με το C. difficile σε ασθενείς που λάμβαναν αντιβιοτικά. Από τα αποτελέσματα των παραπάνω φάνηκε ότι όταν τα αντιβιοτικά χορηγούνται μαζί με προβιοτικά, ο κίνδυνος να εμφανιστεί διάρροια από το C. difficile είναι μειωμένος κατά 60% κατά μέσο όρο. Οι έρευνες που εξέτασαν μόνο ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη μορφή διάρροιας, παρατήρησαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (70%).

Αναφορικά με την πιθανότητα να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των προβιοτικών, 32 έρευνες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν συχνότερα στις παραπάνω έρευνες περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, ναυτία, πυρετό, μαλακά κόπρανα, αυξημένη παραγωγή αερίων και διαταραχές της γεύσης. Η βραχεία χρήση των προβιοτικών, ωστόσο, είναι ασφαλής και αποτελεσματική όταν αυτά χορηγούνται μαζί με αντιβιοτικά σε ασθενείς που δεν έιναι ανοσοκατεσταλμένοι ή σημαντικά εξουθενωμένοι. Παρά την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που κινδυνεύουν από διάρροια σχετιζόμενη με το C. difficile, πρέπει να ενημερώνονται για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση των προβιοτικών. Στη συνέχεια πρέπει, πάντοτε με καθοδήγηση από τον γιατρό, να λαμβάνεται η απόφαση για τη χορήγησή τους.

Βιβλιογραφία: Cochrane

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα