Τα Οιστρογόνα ενοχοποιούνται για την εμφάνιση Ημικρανίας και στους Άνδρες

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι τα οιστρογόνα ενοχοποιούνται σε κάποιο βαθμό για την εμφάνιση ημικρανίας στις γυναίκες, μία νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναικείες ορμόνες του φύλου επηρεάζουν την εμφάνιση της ίδιας πάθησης και στους άνδρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Η ημικρανία είναι μία εξουθενωτική νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια έντονης κεφαλαλγίας. Κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν ημικρανία σε σχέση με τους άνδρες.

«Προηγούμενες έρευνες παρατήρησαν ότι οι τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών στις γυναίκες, ωστόσο δεν υπήρχαν δεδομένα αναφορικά με τη δράση των ορμονών αυτών στην ημικρανία στους άνδρες», είπε ο συγγραφέας της μελέτης W.P.J. van Oosterhout, από το Leiden University Medical Centre στην Ολλανδία. «Η μελέτη μας παρατήρησε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στους άνδρες ασθενείς με ημικρανία, καθώς και συμπτώματα χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 17 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 47 χρόνια που παρουσίαζαν ημικρανία τρεις φορές το μήνα κατά μέσο όρο. Κανένας από τους εθελοντές δεν λάμβανε φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών. Η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από 22 άνδρες χωρίς ημικρανία. Όλοι οι εθελοντές είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα της οιστραδιόλης (ενός οιστρογόνου) και της τεστοστερόνης στο αίμα. Ελήφθησαν 4 δείγματα αίματος από τον κάθε εθελοντή ανά ημέρα, με διαφορά 3 ωρών το καθένα. Για τους εθελοντές με ημικρανία, το πρώτο δείγμα αίματος λήφθηκε μία ημέρα που δεν είχαν ημικρανία και στη συνέχεια κάθε μέρα μέχρι το επόμενο επεισόδιο ημικρανίας.

Παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες με ημικρανία είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων (97 pmol/L) μεταξύ των επεισοδίων ημικρανίας, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (69 pmol/L), ενώ τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν παρόμοια και στις 2 ομάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αναλογία τεστοστερόνης/οιστρογόνων να είναι μειωμένη στους άνδρες με ημικρανία (3.9) μεταξύ των επεισοδίων ημικρανίας, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (5.0). Τα επίπεδα της τεστοστερόνης παρουσίασαν αύξηση 24 ώρες πριν από μία ημικρανία στους άνδρες που εμφάνισαν πρόδρομα συμπτώματα αυτής, όπως αίσθημα κόπωσης, μυϊκή ακαμψία και έντονη όρεξη.

Επιπλέον, καταγράφηκαν συμπτώματα στους εθελοντές που σχετίζονται με σχετική ανεπάρκεια τεστοστερόνης, όπως διαταραχές της διάθεσης, της ενέργειας και σεξουαλικές διαταραχές. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες με ημικρανία παρουσίαζαν τα παραπάνω σε μεγαλύτερη συχνότητα και συχνά με μεγαλύτερη βαρύτητα. Συνολικά το 61% των ανδρών με ημικρανία ανέφεραν τα παραπάνω, σε σύγκριση με μόλις 27% των εθελοντών από την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές καταλήγουν, ωστόσο, ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους. Ο ακριβής ρόλος που παίζουν τα οιστρογόνα στην εμφάνιση ημικρανίας στους άνδρες δεν είναι ακόμα σαφής. Το ίδιο ισχύει για τις διακυμάνσεις των οιστρογόνων και τη σχέση τους με τη δραστηριότητα της νόσου, αντίστοιχα με τις γυναίκες.

Ένας από τους περιορισμούς της έρευνας είναι ότι οι εθελοντές επιλέχθηκαν μετά από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Καθώς οι ασθενείς με σοβαρή ημικρανία γενικά είναι πιο πιθανό να θέλουν να λάβουν μέρος στην έρευνα, ενδέχεται τα αποτελέσματα της μελέτης να αφορούν περισσότερο άτομα με σοβαρότερη ημικρανία.

Βιβλιογραφία: American Academy of Neurology

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα