Τα Φλαβονοειδή Προσφέρουν Σημαντικά Οφέλη στους Ασθενείς με Νόσο του Parkinson (Νέα Μελέτη)

Οι ασθενείς με νόσο του Parkinson που καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που αποφεύγουν τις παραπάνω ουσίες στη διατροφή τους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται τυπικά σε τρόφιμα με έντονα χρώματα, όπως για παράδειγμα τα μούρα, το κακάο ή το κόκκινο κρασί.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ίδιας έρευνας ήταν ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών πριν τη διάγνωση της νόσου του Parkinson μείωνε τον κίνδυνο θανάτου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.

«Προσθέτοντας λίγες μερίδες τροφίμων με φλαβονοειδή στη διατροφή μας κάθε εβδομάδα οι ασθενείς με νόσο του Parkinson μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους», αναφέρει ο Xinyuan Zhang, Ph.D, επικεφαλής της μελέτης. «Στην έρευνά μας η μεγαλύτερη κατανάλωση μούρων και κρασιού, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε αυτό τον πληθυσμό».

Ο Zhang τόνισε επίσης ότι η κατανάλωση κρασιού δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ανώτατο όριο στις οδηγίες υγιεινής διατροφή, δηλαδή 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες ημερησίως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Σύμφωνα με το Parkinson’s Foundation, κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 60.000 νέες διαγνώσεις νόσου του Pakrinson, ενώ οι ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο παγκοσμίως είναι πάνω από 10.000.000. Η νόσος προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που προκαλεί τρόμο, δυσκαμψία καθώς και διαταραχές της ισορροπίας.

Αν και η νόσος του Parkinson δεν θεωρείται σήμερα θανατηφόρο νόσημα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μέσω των επιπλοκών που προκαλεί. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα για τη σύνδεσή της με τη διατροφή είναι πολύ περιορισμένα.

«Προηγούμενες μελέτες της ομάδας μας είχαν δείξει ότι υγιή άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Parkinson. Στην παρούσα μελέτη θέλαμε να εξερευνήσουμε αν τα φλαβονοειδή βελτιώνουν την πρόγνωση και στους ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Στα πλαίσια της μελέτης τους ανέλυσαν δεδομένα για 599 γυναίκες και 652 άνδρες που είχαν πρόσφατη διάγνωση με νόσο του Parkinson. Οι εθελοντές ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τσάι, μήλα, βαρόμουρα, πορτοκάλια και κόκκινο κρασί. Με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης καθενός από τα παραπάνω τρόφιμα, καθώς και την περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, οι επιστήμονες υπολόγισαν τη μέση πρόσληψη φλαβονοειδών για τον κάθε ασθενή.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και ο συνολικός αριθμός θερμίδων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές στην ομάδα που έκανε την υψηλότερη κατανάλωση είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Οι ασθενείς στην πρώτη ομάδα κατανάλωναν περίπου 673 mg φλαβονοειδών καθημερινά, ενώ στη δεύτερη 134 mg.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι συγγραφείς εξέτασαν κάθε φλαβονοειδές ξεχωριστά. Όπως διαπίστωσαν, αυτοί που κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε ανθοκυανίνες (βρίσκονται στο κρασί και τα μούρα) είχαν 66% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν αυτά τα τρόφιμα. Για τις φλαβαν-3-όλες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69%.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες είναι ότι στη μελέτη τους δεν εξέτασαν τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης, ωστόσο πρότειναν ορισμένες θεωρίες που πιθανώς μπορεί να την εξηγούν.

«Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, επομένως ενδέχεται να περιορίζουν τα επίπεδα της χρόνιας φλεγμονής. Δεν αποκλείεται επίσης να περιορίζουν την απώλεια των νευρώνων προστατεύοντας έτσι από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την κατάθλιψη, δύο παράγοντες που έχουν συνδεθεί στο σύνολό τους με αυξημένο κίνδυνο θανάτου», αναφέρει ο Zhang.

Στις μελλοντικές τους μελέτες, οι επιστήμονες θέλουν να εξετάσουν περισσότερο τους παραπάνω μηχανισμούς.

Φωτογραφία: Grape Things / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα